Leestijd: 4 min (read)

München, 12 maart 2019 – Het aantal octrooiaanvragen ingediend door Nederlandse bedrijven bij het Europees Octrooibureau (EOB) is in 2018 gegroeid met 1.4%. Het laat daarmee, volgens het vandaag gepubliceerde jaarverslag van het EOB, voor het tweede opeenvolgende jaar een gestage groei zien na een daling twee jaar geleden (-4% in 2016).

Netherlands_growth_of_applications_2018[1]Met 7.140 octrooiaanvragen diende Nederland meer aanvragen in dan ooit tevoren. Nederland neemt daarmee de 4e plaats in onder de 38 lidstaten van het Europese Octrooibureau en is de achtste wereldwijd.

Waar het gaat om het aantal octrooiaanvragen bij het EOB in relatie tot het aantal inwoners per land, wat indicatief kan zijn voor de innovatiekracht van een land, neemt Nederland met 416 aanvragen per miljoen inwoners de tweede plaats in na Zwitserland. Nederland wordt gevolgd door Denemarken (nr.3), Zweden (nr.4) en Duitsland (nr.5).

Applications_per_mio._inhabitants_2018[1]Growth_of_patent_applications_EPO_2018[1]In 2018 ontving het Europees Octrooibureau in totaal 174.317 Europese octrooiaanvragen, een groei van 4.6% vergeleken met 2017. (Fig.: Groei van Europese octrooiaanvragen). De aanvragen uit China stegen met 8.8%, het laagste in de afgelopen vijf jaar. De Verenigde Staten dienden de meeste aanvragen in (25% van het totaal), gevolgd door Duitsland, Japan, Frankrijk en China.

Origin_of_patent_applications_EPO_2018[1]“Nederland scoort heel hoog met het aantal octrooiaanvragen per inwoner. Dat maakt het tot een van de meest innovatieve landen ter wereld. Het land geeft het goede voorbeeld door te laten zien dat investeringen in onderzoek en ontwikkeling zekerheid bieden voor de toekomst. Technologie voorzien van een octrooi doet de concurrentie toenemen en vormt de basis voor banen, inkomen en economische groei, zoals duidelijk blijkt uit een recente studie”, aldus EOB-voorzitter António Campinos.

Koninklijke Philips, Philips Lighting, Airbus en DSM top Nederlandse octrooiaanvragen
Koninklijke Philips was met 1.617 aanvragen veruit de meest actieve octrooiaanvrager van Nederland bij het EOB in 2018, vóór Philips Lighting (573), Airbus (509), DSM (500) en NXP (312). (Fig.: Nederlandse topaanvragers bij het EOB 2018). Op de ranglijst met top-octrooiaanvragers staat Koninklijke Philips op de zesde plek.

Netherlands_Top_applicants_2018[1]Binnen de tien belangrijkste technologiegebieden bij de EOB was Koninklijke Philips nr. 2 in medische technologie na Johnson & Johnson, nr. 2 in metingen na Siemens, maar voor Robert Bosch, en nr. 8 in computertechnologie. Philips Lighting was nr. 3 in elektrische machines/apparaten/energie en DSM was de nr. 2 in biotechnologie, na Hoffmann-La Roche.
De voornaamste technologiesectoren met de meeste Nederlandse octrooiaanvragen waren medische technologie, gevolgd door elektrische machines/apparaten/energie en computertechnologie. Binnen de in Nederland belangrijkste technologiesectoren stegen de aanvragen het sterkst in voedselchemie (+36%), biotechnologie (+23%) en macromoleculaire chemie en polymeren (+21%).

Leading_European_regions_at_the_EPO_2018[1]Provincie Noord-Brabant meeste octrooiaanvragen; Eindhoven op nr. 1.
Noord-Brabant staat aan de top van Nederlandse regio’s met een aandeel van 50% (-0.8%) in alle Europese octrooiaanvragen vanuit Nederland. De regio was binnen Europa de vijfde sterkste regio in 2018. Noord-Brabant werd gevolgd door Zuid-Holland (15%, gestegen van 14.7%) en Limburg (12.6%, gestegen van 11.3%). De grootste groei in het aantal octrooiaanvragen was in Utrecht (+25.7%) en Overijssel (+25.5%). Eindhoven stijgt in de Nederlandse steden-ranglijst vér uit boven elke andere stad met 2.770 octrooiaanvragen, ofwel een aandeel van 36%; vóór Amsterdam met 455 octrooiaanvragen (-11.2% ten opzichte van 2017) en Rotterdam met 333 (+10.3%).

Grote vraag naar octrooibescherming in heel Europa
De meeste Europese landen dienden in 2018 meer octrooiaanvragen in bij de EOB dan in het jaar daarvoor (Fig.: Top-50 aanvragende landen). Uitzonderingen waren Frankrijk
(-2.8%) en Finland (-3.8%). Behalve Nederland stegen ook de octrooiaanvragen van Italië (+0.9%), Oostenrijk (+3.8%), Duitsland (+4.7%), Spanje (+6.3%), Zweden (+7.8%), Verenigd Koninkrijk (+7.8%), Zwitserland (+7.8%), België (+9.7%) en Denemarken (+14.4%).

Top50_countries_2018[1]Medische technologie aan de top – snelle groei biowetenschappen
Medische technologie blijft het werkveld met het grootste aantal octrooiaanvragen bij het EOB (stijging van 5% in 2018), gevolgd door digitale communicatie en computertechnologie. De sterkste groei van de top-10 werkgebieden was in biowetenschappen met een stijging van farmaceutische producten en biotechnologie samen van 13%.

Top10_applicants_2018[1]Siemens aan kop
Siemens diende in 2018 de meeste octrooiaanvragen in bij het EOB (2.493) en nam de kop over van Huawei uit China, nu op nr. 2. Zij werden gevolgd door Samsung en LG uit Zuid-Korea, United Technologies uit de VS en Koninklijke Philips (nr.6). De top-10 van aanvragers bestond uit vier bedrijven uit Europa, drie uit de Verenigde Staten, twee uit Zuid-Korea en een uit China.

Zie voor meer gedetailleerde statistieken en een overzicht van onze activiteiten in 2018 het EOB jaarverslag: www.epo.org/annual-report2018

Over het EOB
Met meer dan 7.000 medewerkers is het Europees Octrooibureau ((EOB) een van de grootste Europese instellingen. Het hoofdkantoor bevindt zich in München, er zijn eveneens vestigingen in Den Haag, Berlijn, Wenen en Brussel. Het EOB werd opgericht met als doel de samenwerking op het gebied van octrooien in Europa te versterken. Dankzij de gecentraliseerde octrooiprocedure van het EUB kunnen uitvinders een kwalitatief hoogstaande octrooibescherming krijgen in 44 landen die een markt van ongeveer 700 miljoen mensen bestrijken. Het EOB is bovendien ‘s werelds toonaangevende instantie op het gebied van octrooi-informatie en octrooi-onderzoek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.