Leestijd: 2 min (read)

Hebben succesvolle mensen andere breinstaten? Die vraag stelden Jan Nouwen en Eugenie van Ruitenbeek van Best Brain for Business zichzelf naar aanleiding van eerdere resultaten met het meten van breinstaten.

Gewoon breinBreinstaten kun je het beste zien als golven met een bepaalde frequentie. Emoties, bijvoorbeeld, hebben een andere hersenfrequentie dan gedachten. Die frequenties kun je meten en inzichtelijk maken met behulp van speciale, fijngevoelige instrumenten. Een voorbeeld van zo’n meting van breinstaten vind je hiernaast.

Dat breinstaten verbetert kunnen worden wisten beide onderzoekers al. “Je kunt breinstaten net zo trainen als je je spieren traint in de sportschool – gewoon door oefeningen te doen”, aldus Eugenie van Ruitenbeek.

Jan Nouwen licht het onderzoek toe: “De vraag die wij ons stelden was: Hebben succesvolle mensen andere breinstaten dan mensen die minder succesvol zijn? Wat is hun mindset? Hoe gaan ze om met tegenslagen? Is hun succes het gevolg van die breinstaten, of zijn breinstaten het gevolg van hun succes?”

De twee hebben inmiddels al diverse sociaal-maatschappelijk succesvolle mensen mogen doormeten. En de resultaten zijn nu al opmerkelijk te noemen, al houden beiden de definitieve conclusies nog even voor zichzelf. “Als we weten welke breinstaten succesvolle mensen hebben, dan kunnen we anderen trainen die breinstaten ook te krijgen. Het potentieel is enorm”, vertelt Jan, terwijl Eugenie instemmend knikt.

Ervaring uit eerste hand

Zelf mocht ik ook meedoen, dus kan uit eerste hand mijn ervaringen delen. De resultaten wel wat ‘ontmoedigend’. Mijn breinstaten waren tijdens het onderzoek grotendeels ‘gesloten’, met uitzondering van het creatieve deel van mijn brein (4-8 Hertz, de theta golven). Ik merk dat ook wel. Overdag heb ik niet veel ingevingen, maar ik heb ze des te meer tijdens het douchen. Zozeer zelfs dat die paar minuten me voldoende ideeën geven om de gehele dag op te teren. Die ingevingen zijn wel vluchtig: ze komen op en zijn soms binnen seconden weer verdwenen. Mijn smartphone ligt dan ook altijd binnen handbereik, zodat ik bij een ingeving direct een notie in Evernote kan plaatsen.

Eerste resultaten

In een video leggen Jan en Eugenie uit dat de eerste interviews en opvolgende metingen een (enigzins gechargeerd) beeld laten zien van twee type succesvolle ondernemers: de één gebruikt zijn/haar bedrijf om de winst te maximaliseren, de ander gebruikt de onderneming als een expressie van zichzelf.

Wil je meer weten het breinstaten-onderzoek, kijk dan even hier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.