Leestijd: 2 min (read)

De afgelopen jaren hebben partijen uit de deeleconomie zich in een rap tempo verankerd in het dagelijks leven van de consument. Alleen al in Europa maakt zo’n 23% van de bevolking gebruik van diensten die aangeboden worden via deelplatformen zoals Uber, Deliveroo en AirBnB.

Naast het grote aanbod en de voordelen die de sharing economy biedt, bestaat er ook twijfel over bescherming van persoonlijke gegevens, de afhandeling van aansprakelijkheidsproblematiek en de juistheid van geadverteerde beoordelingen en recensies. Met het Japans voorstel tot oprichting van ISO Technical Committee ‘Sharing Economy’ wil men meer duidelijkheid in deze internationale markt scheppen.

Internationale afspraken in de vorm van ISO-normen zouden een gemeenschappelijke benadering van de mogelijkheden en uitdagingen van de deeleconomie moeten faciliteren. Ook wenst men gemeenschappelijke termen en definities te vormen en geldende best practices te delen. Daarnaast kan internationale normalisatie een rol spelen in het verbeteren van het consumentenvertrouwen. Eventueel kunnen de normatieve documenten in de toekomst als referentie documenten gebruikt worden ter formulering van overheidsbeleid.

Voorlopig werkprogramma
Alhoewel het werkprogramma nog niet vast staat, heeft men de volgende ontwikkelingen voor ogen:
– Een basisnorm, inclusief terminologie en duidelijke definities m.b.t. de deeleconomie, gebaseerd op de eerder gepubliceerde ISO International Workshop Agreement (IWA) 27 ‘Sharing Economy’;
– Een norm voor operations management van deeleconomie platformen;
– Een gidsdocument ter implementatie van best practices.

Interesse?
Vóór 19 november 2018 kunnen Nederlandse belanghebbenden hun reactie op het voorstel mailen naar [email protected] Graag verneemt NEN of er steun is voor het oprichten van een ISO/TC voor de deeleconomie, maar ook of er opmerkingen zijn over de scope en het beoogde werkprogramma.

Meer informatie
Voor meer informatie over dit voorstel en eventuele deelname kunt u contact opnemen met Merel Wagner, AgroFood & Consument, telefoon 015 2 690 185, of e-mail [email protected]

Lees het persbericht op nen.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.