Leestijd: 4 min (read)

Amsterdam, 20 juni 2018 – Het gaat de regio voor de wind. De Metropoolregio Amsterdam behoort tot de vijf sterkste economische regio’s van Europa en de economie groeit gestaag. Maar dat is niet genoeg.

De ambitie is er om tot de top drie van meest concurrerende Europese regio’s te horen in 2025 en om iedereen in de regio daarvan te laten meeprofiteren. De Metropoolregio Amsterdam kenmerkt zich door unieke kwaliteiten en kansen. Maar ook een regio met grote uitdagingen op economisch, sociaal, circulair en infrastructureel vlak. Het oplossen van grootstedelijke uitdagingen komt alleen van de grond als partijen vanuit eigenbelang het maatschappelijk belang serieus nemen. En dat laat de regio vandaag zien met het omarmen van circulair inkopen en oplossingen voor logistiek.

State of the Region vindt dit jaar voor het eerst plaats en is een initiatief van de MRA-overheden, Economische Zaken Gemeente Amsterdam, Amsterdam Marketing en de Amsterdam Economic Board. Het wordt mede mogelijk gemaakt door Rabobank, ABN Amro en Nuon. Het is een mijlpaal in een traject waarin partijen in de Metropoolregio Amsterdam worden gestimuleerd om de krachten te bundelen om concrete doelen te behalen op de 5 grootstedelijke uitdagingen (Circulaire Economie, Mobiliteit, Gezondheid, Talent voor de Toekomst en Digitale Connectiviteit).

‘De Amsterdam Economic Board verbindt kennisinstellingen, bedrijfsleven en overheden. Denkers en doeners werken samen aan een slimme, groene en gezonde toekomstige Metropool. En met succes! Dat zien we vandaag tijdens State of the Region 2018 zoals bij circulair inkopen en slimme & schone stadslogistiek waar de Board een belangrijke rol heeft als initiator en organisator.’ Nina Tellegen – Directeur Amsterdam Economic Board

150+miljoen euro aan circulaire inkoopcontracten

Schiphol, Universiteit van Amsterdam, Meerlanden, Nova College, Regio Gooi en Vechtstreek, AM, ABN Amro, Provincie Noord-Holland, Gemeente Zaanstad en KPN samen met Hewlett Packard Enterprise ondertekenen vandaag circulaire commitments voor het inkopen en aanbesteden van circulaire producten en diensten. Daarin gaan ze de samenwerking aan met hun partners in de keten. De ondertekenaars hebben in de Community of Practice Circulair Inkopen, een leeromgeving op initiatief van de Amsterdam Economic Board, toegewerkt naar het omarmen van circulariteit in inkoop- en aanbestedingstrajecten. Van circulaire gebiedsontwikkeling (100 miljoen euro) tot de inkoop van ICT hardware, civiele projecten, tuinonderhoud, bewegwijzering, bedrijfskleding, persoonlijke beschermingsmiddelen zoals handschoenen & schoeisel tot dienstfietsen, kantoorartikelen en kantoormeubilair, allemaal circulair en allemaal nu. Voor dik 50 miljoen euro. Circulariteit wordt steeds meer de norm. 

50% van de inkopen circulair in 2025

Circulair inkopen komt pas van de grond als je echt wilt. Dat laten vandaag de gemeenten, de provincies en de Vervoerregio in de Metropoolregio Amsterdam zien door het ondertekenen van een intentieverklaring circulaire inkoop. Zij zien inkoop als een belangrijke ‘game changer’ om de omslag naar de circulaire economie te maken. De partijen zetten alles op alles om in 2022 10% en in 2025 ten minste 50% van alle producten en diensten en opdrachten circulair in te kopen. De MRA-overheden kopen jaarlijks voor ongeveer 4 miljard euro in. John Nederstigt, wethouder Haarlemmermeer en Elly van Wageningen, wethouder Lelystad zijn de bestuurlijke trekkers van het MRA-programma Duurzaamheid. Zij zijn blij met de intentieovereenkomst, die zal leiden tot een grote verandering in de inkoopwereld. Dat wordt onderstreept door Jop Fackeldey, gedeputeerde van de provincie Flevoland en voorzitter van de gezamenlijke duurzaamheidswethouders in de MRA. ‘Zo helpen we de markt circulair te worden en maken we de regio klaar voor de toekomst.’

Meer informatie over de MRA-intentieverklaring circulaire inkoop kunt u vinden op:  www.metropoolregioamsterdam.nl/circulaireinkoop

City barging concept wint prijsvraag slimme en schone bouwlogistiek

Ruttegroep heeft een schoon, innovatief concept voor het vervoer over water bedacht, gericht op het (binnen)stedelijk gebied: City-Barging. Vandaag ontvangen ze hiervoor de prijs voor ‘Slimme en schone Bouwlogistiek’ met een subsidie van 750.000 euro – vanuit de gemeente Amsterdam namens alle MRA gemeenten – uit handen van Hilde van der Meer, director Amsterdam inbusiness. De Amsterdam Economic Board is verantwoordelijk voor het voortraject en het inzetten van experts om tot de juiste vraag aan de markt te komen en heeft samengewerkt met EZ en de MRA voor het uitwerken van de  prijsvraag. Het vervoersconcept City Barging moet leiden tot een vermindering van de verkeerscongestie, een verbetering van de bereikbaarheid, minder gebruik van fossiele brandstoffen en draagt bij aan een circulaire economie door o.a. gebruik te maken van duurzaam beton.

Verslag Facts of the Region 

Verslag Future of the Region

Voor foto’s en filmpjes verwijzen we u naar de website stateoftheregion.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.