Leestijd: 2 min (read)

Een betere toekomst voor de Oegandese koffieboeren met hulp van Fortune Coffee

Zoetermeer, 24 mei 2018 – In Oeganda steunt Fortune Coffee al acht jaar een coöperatie van koffieboeren. Inmiddels werken duizend Oegandese boeren aan de teelt van hoogwaardige koffiebonen. Wat begon als een kleinschalig initiatief is nu uitgegroeid tot een volwaardige samenwerking. De zakelijke koffieleverancier investeerde in de begeleiding van de koffieboeren en maakte daarmee een verschil voor de lokale bevolking. De opbrengst van de plantages is inmiddels voldoende en de Kalimi koffiebonen zijn nu op de Nederlandse markt als espressomelange verkrijgbaar.

Directeur van Fortune Coffee Ton van der Tang over zijn beweegredenen: “Van goede koffie moet iedereen genieten, ook de koffieboer in Oeganda. Met onze steun door scholing, training en materialen bouwen deze koffieboeren een eigen duurzaam bestaan op. Honderden gezinnen zijn hierdoor inmiddels zelfvoorzienend.”

Oegandaproject
Sinds 2010 steunt Fortune Coffee het koffieproject van de Uganda Child Care Foundation (UCCF). Hun plantages bevinden zich in de arme provincie Rakai in Oeganda. Dit Afrikaanse land kampt al jaren met de gevolgen van HIV en aids. Via UCCF sponsorde Fortune honderd koffieboeren met elk driehonderd koffieplanten en in 2012 kwamen er nog honderd koffieboeren bij. Zij leerden hoe ze de planten moeten verzorgen om zo een eigen inkomen te genereren.

Ondersteuning
In 2014 is nabij de plantages een grote opslagloods gebouwd. Op deze manier ondersteunt Fortune Coffee de koffieboeren. Ze kunnen grote hoeveelheden koffie gezamenlijk aanbieden en wachten met de verkoop tot de koffieprijzen op orde zijn. In de afgelopen jaren is er flink uitgebreid en vorig jaar werd een koffiesorteermachine geïnstalleerd, waardoor de koffiebonen van betere kwaliteit zijn. Door het gunstige klimaat zijn er twee oogsten per jaar.

Win-win
Fortune Coffee wil dat de leveranciers eerlijk verdienen aan de productie van koffiebonen. Via dit project is er volledige transparantie in de keten van het productieproces, van de plantage tot aan het kopje koffie dat je drinkt. Van der Tang: “Zowel kwaliteit als maatschappelijke verantwoordelijkheid geven een goede smaak aan onze Kalimi Coffee. Een deel van de omzet gaat weer terug naar dit project. De cirkel is daarmee rond.”

Betty Kalimi
De bonen zijn vernoemd naar de Oegandese koffieboerin Betty Kalimi. Zij is weduwe en moeder van zes kinderen en sinds de start van het project betrokken. Binnen acht jaar breidde ze haar plantage uit tot 550 koffieplanten. De laatste oogst bracht 254 kilo koffiebonen op. Haar kinderen gaan nu naar school dankzij deze plantage. Door haar succes is zij het trotse gezicht van de Kalimi koffiebonen en een voorbeeld voor de lokale koffieboeren. Inmiddels is het eindresultaat aan haar overhandigd.

Kenmerken Kalimi Coffee
De Kalimi Coffee uit Oeganda is een kwalitatief hoogwaardige espressokoffie geschikt voor een bonenautomaat. De smaak is karaktervol met zachte karamel, heeft een delicate frisheid van rode bessen en heeft een afdronk met nuances van pure chocolade en hazelnoten. De koffiebonen zijn samengesteld uit 35% robustabonen en 65% arabicabonen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.