Leestijd: 3 min (read)

Velen zullen zich Steve Jobs herinneren als een geniale marketeer, die Apple van de ondergang redde en tot het grootste bedrijf ter wereld maakte. Maar de werkelijkheid is dat het weinig had gescheeld en Jobs was verguisd geraakt als de man die bedrijven met enorme schulden opzadelde.

Iedereen kent wel het verhaal achter de Apple I, II en III, maar weinigen kennen het drama wat volgde op de lancering van de Apple Lisa. The Lisa, genoemd naar de eerste dochter van Steve Jobs, moest het antwoord worden van Apple op het succes van de IBM PC. Jobs vond dat Apple het best mogelijke product moest leveren en haalde letterlijk alles uit de kast.

Apple Lisa inclusief grafische interface en muis
Apple Lisa inclusief grafische interface en muis

Jobs plaatste bij de lancering van The Lisa een advertentie van maar liefst 9 pagina’s in het blad Personal Computing (6/1983). Het zonder meer vooruitstrevende apparaat had een prijs van 9.995 dollar, wat nu bijna 25.000 dollar zou zijn. Klanten schrokken dan ook van die hoge prijs en stapten massaal over op de veel goedkopere IBM PC.

Het behoeft weinig betoog dat The Lisa geen succes werd. Na de flop van Apple III maakte The Lisa het drama voor Apple compleet. Jobs werd van het Lisa project afgehaald en toegevoegd aan het MacIntosh project. Daar deed hij het beter. Maar kort daarop zou Jobs toch gedwongen worden om ontslag te nemen bij zijn geliefde Apple.

16th January 1984: American businessman Steve Jobs (L), Chairman of Apple Computers, and John Sculley, Apple’s president, pose with the new Macintosh personal computer, New York City. (Photo by Marilyn K. Yee/New York Times Co./Getty Images)

Na zijn vertrek bij Apple richtte Jobs NeXT Computer op en hoewel het technisch een sterk product was, dreigde ook NeXT een financieel debacle te worden. In die tijd wist Pixar, toen nog een hardware producent, Jobs te strikken om te investeren in het bedrijf. Maar ook Pixar verbrandde in hoog tempo kapitaal.

Er was echter één persoon binnen Pixar die achteraf de ommezwaai zou betekenen voor de zich dramatisch ontwikkelende carrière van Steve Jobs: John Lasseter. Om te demonstreren wat de kracht van de CGI (computer graphics interface) van de Pixar machines was, maakte Lasseter voor een aantal klanten korte digitale animatie filmpjes.

Listerine, van het bekende mondwatertje, vroeg aan Lasseter of hij met de animatie technologie ook een commercial van 30 seconden kon maken. Dat moest wel lukken, volgens John. In het jaar erop verdiende Pixar 2 miljoen dollar met de productie van animated commercials. Jobs wist niet precies was Lasseter deed, maar hij moedigde hem aan het vooral te blijven doen, want het was de enige winstgevende activiteit.

Na een aantal succesvolle commercials werden meer animators aangetrokken. Het succes bleef niet onopgemerkt, ook bij niet Disney. En die liep net met het script van Toy Story rond. De rest is geschiedenis.

Als er iets is wat Jobs had opgestoken bij Pixar, dan was het wel hoe verhalen moesten worden verteld. De eeuwenoude techniek van storytelling paste hij een paar jaar later dan ook met succes toe na zijn terugkeer bij Apple. In plaats van een 9-pagina lange advertentie kwam hij dit keer met een simpele slogan ‘Think Different’, gedragen door de gelijknamige en inmiddels wereldberoemde commercial.

Zonder dat mondwatertje had de wereld, en de herinnering aan wijlen Steve Jobs, er dus héél anders uit gezien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.