Trendsverwachting 2017 – Het Jaar van Ontlading

Leestijd: 4 min (read)

Jaarlijks presenteren Lieke en Richard Lamb, hét trendwatchers-duo van Nederland, hun TrendsVerwachting voor het komende jaar op Trends2017.nl. Dat doen zij sinds 2005. Eerder voorspelden zij met succes de financiële crisis van 2008, het jarenlange economische zaagtandherstel tot 2020+, de komst van tablets en de uitfasering van het gasnet. Wat verwachten zij voor 2017?

Sinds 2008 hebben we acht crisisjaren achter de rug waarbij men noodgedwongen rustig aan moest doen. In reactie hierop wordt 2017 voor veel mensen het jaar van ontlading. Ontlading in positieve zin, omdat de economie is uitgedaald en licht zal groeien. Men wil graag iets meer uitgeven en het leven vieren! Die binnenlandse uitgaven stimuleren weer de economie. We willen graag adem halen en vooruit kijken ook al staat de portemonnee dat nog niet in alle gevallen toe. Echte economisch groei voor Nederland zal overigens vooral van de export moeten komen en dat zal nog wat tegenvallen in 2017.

In 2017 is er ook negatieve ontlading. Bijvoorbeeld vanwege het doorbreken van de politieke correctheid door nieuwe toetreders in de politieke arena. Alles wordt gezegd. Feiten maken plaats voor onderbuikgevoelens. De politieke paniek bij de gevestigde orde is compleet. Vaste waarden als links en rechts bestaan niet meer. Opportunisten en wanhoopshelden pakken hun kansm aangemoedigd door raaskallende roeptoeters en opiniestokers in de media.

Download hier het hele rapport

Ontluistering in de samenleving komt voort uit frustratie, dat ons welvaartsniveau door lage groeicijfers niet snel meer wordt zoals in de verzorgingsstaat van vóór de financiële crisis in 2008. We gaan in de huidige ‘transitie-economie’ (2008..2020+) van een groei-economie naar een ‘balans-economie’. Dat vraagt een nieuwe mindset. Wij berekenden eerder al dat we in 2017 pas op zo’n 45% herstel van onze welvaart zitten ten opzichte van het begin van de financiële crisis in 2008. Het gaat in 2017 in Nederland dus economisch niet goed met de Nederlanders, maar wel iets minder slecht. Dat is heel iets anders.

De nieuwe ‘Brede Welvaarts Indicator’ (BWI) van de Universiteit van Utrecht en de Rabobank bevestigt het beeld dat het individuele welvaartsniveau en het Bruto Binnenlands Product (BBP) -waar de politiek mee rekent- sterk uiteen lopen. Het kan dus kloppen dat wij de economische groei in 2017 nog niet in onze portemonnee terug zien.

Verder ontluistering in de samenleving komt door het besef dat de internationale politiek geen James Bond film bleek te zijn, met afgetekende goede en slechte personages. Neem Syrië, waar de Verenigde Staten, Rusland, Turkije en een wir-war van regionale groeperingen elkaar bestrijden. Ieder met hun eigen agenda. Zelfs strijders met dezelfde geloofsovertuiging vallen elkaar aan vanwege onderlinge verschillen van inzicht. Tel daarbij op de misleidende berichtgeving via social media en traditionele media en de chaos is compleet. Het is tijd voor ‘De Nieuwe Nuance’, met een genuanceerde duiding waar bij veel media geen ruimte voor gemaakt wordt. Ook de cyberwar die al jaren woedt tussen landen, multinationals en veiligheidsdiensten, verdient genuanceerde duiding in 2017: Information wants to be free & privacy is dead. Wen er maar aan.

Download hier het hele rapport

In 2015 schreven wij over de aanstaande ‘DigiDemocratie’: het politieke systeem dat opgeschud zou worden door informatie technologie electoraal toe te gaan passen. Na het referendum in 2016, dat mogelijk werd door het digitaal inzamelen van handtekeningen, zal de nieuwe partij GeenPeil in 2017 haar achterban via digitale weg invloed geven bij de stemmingen in de Tweede Kamer. Uitdaging bij deze vorm van DigiDemocratie is wel dat het aantal zetels significant moet zijn om enige invloed uit te kunnen oefenen. Daarbij komen dit soort initiatieven het best tot leven in symbiose met traditioneel opererende politieke partijen. In 2017 zullen we hoogstwaarschijnlijk ook zien dat er vanuit binnen- en buitenland pogingen worden gedaan om digitaal de publieke opinie en daarmee de verkiezingsuitslag te beïnvloeden.

Ook zal in 2017 opschudding ontstaan rond het besef dat de overgang naar een duurzame economie voor burgers; bedrijven en de overheid initieel een forse investering zal vragen. Denk aan de uitfasering van het gasnet (met ook het vervangen van CV-installaties; gasfornuizen en kachels); wetgeving voor duurzame gebouwen en mobiliteit; de overstap naar meer wind- en zonne-energie etc. etc. Op den duur pakt dit alles voordelig uit maar op korte termijn is het een flinke kostenpost die overigens ook gezien kan worden als een kunstmatige en tijdelijke aanjager voor de economie.

Evenals vorig jaar steunt de TrendsVerwachting 2017 op een set TrendPijlers. Hiermee worden de belangrijkste verschuivingen in de samenleving beschreven.

1. Social-Mediacratie sloopt Democratie
2. Robot Love & Artificial Assistive Attention
3. Lineaire TV Passe
4. Real Time Society
5. Self Driving / Flying / Sailing
6. IJzige Eenzaamheid
7. De Leugen Regeert

Tech & Gadgets in 2017

– Zelfrijdende Prullenbak
– AirSelfie, SmartPhone Drone
– Star Wars Drones
– The Internet of Things
– Apple Health Gadget
– Prinker, Tatoeage-printer
– PAL-V, vliegende auto
– Hoverbike, zelfvliegende drone personenvervoer
– Opvouwbare SmartPhones & Tablets
– Microsoft Hololens, Augmented Reality
– Zelfstrikkende schoen, Back to the Future
– IBM’s CELIA, opvolger Watson
– Google Deep Mind
– Kunstmatige Intelligentie & Turing Learning, zelflerend door observeren
– Waterstof auto’s & waterstof-infrastructuur

Download hier het hele rapport

More from author

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related posts

Advertismentspot_img

Latest posts

Meer 65-plussers hebben betaald werk

PERSBERICHT - Er zijn steeds meer ouderen van 65 jaar of ouder die betaald werk hebben. Uit cijfers van het CBS blijkt dat het...

Steeds meer Nederlanders gaan weer naar kantoor

Delft, 1 april 2021 - Sinds 8 februari is er een stijgende lijn te zien van het aantal mensen dat weer naar kantoor gaat....

Flinke groei online fietsplatform Find Your Bike door Coronaschaarste

Findyourbike, het online platform voor gebruikte én nieuwe fietsen dat in 2019 is gelanceerd, maakt een uitzonderlijke groei door sinds het aanbod van nieuwe...

Want to stay up to date with the latest news?

We would love to hear from you! Please fill in your details and we will stay in touch. It's that simple!