Leestijd: 2 min (read)

Op de CES 2017 in Las Vegas introduceerde het management team van Faraday Future de electrische, zelfsturende FF91: een ‘stunning’ SUV, die het Tesla wel eens héél moeilijk kan gaan maken. En met 650 paardenkrachten is de FF91 nóg ludicrouser dan de meest ludicrouste Tesla Model S P100D. Met er zit mogelijk wel een luchtje aan!

Vorig jaar was FF al te zien met de FFZERO1 Concept, een soort van Batmobile. Maar dat kunnen we nu gerust zien als een plaatstootje naar de concurrentie. Sinds 2014 heeft Faraday Future al meer de 2000 patenten aangevraagd. Daarmee laat het bedrijf zien dat het niet instapt in de automobiel wereld om slechts te plagen: het bedrijf wil een leidende rol spelen in de toekomst van autonoom, all-electric autorijden. Ze hebben inmiddels ook al een licentie om in Califonië te mogen testen met zelfrijdende auto’s.

FFZERO1
De FFZERO1 Concept car van Faraday Future (2016)

De website van het bedrijf is al even bijzonder en de URL is niet minder indrukwekkend: FF.com – dat domein zal een lieve duit gekost hebben. Maar dat is niets vergeleken met de aangekondigde investering in een fabriek in Las Vegas: 1 miljard dollar gaat de plant kosten en er zullen 4.500 mensen gaan werken.

Faraday Future Plant

Waar haalt het bedrijf het kapitaal vandaan, zul je je afvragen? De investeerder achter het bedrijf is Jia Yuenting, een Chinese miljardair, die de tegenhanger van Netflix, LeTV, in China lanceerde. Daarnaast heeft Faraday een belastingdeal met Nevada kunnen sluiten van circa 215 miljoen dollar, terwijl Nevada voor 120 miljoen gaat investeren in infrastructuur.

Maar volgens Wallstreet Daily zou er nog wel een ‘klein’ addertje in het gras kunnen schuilen: zo zouden Yuenting’s aandelen begin 2016 al eens ‘suspended’ zijn geweest. Ook in december werden de aandelen bevroren nadat de koers van LeEco omlaag dukelde.

In oktober liet Yuenting per brief aan de medewerkers weten dat LeEco zich ‘overstretched’ had en veel teveel geld had uitgeven: “globalization had gone too far” en er was “an apparent lack of momentum”. En twee maanden geleden bleken de eerste onbetaalde rekeningen al de media te hebben bereikt.

Of dat allemaal mensen het vertrouwen gaat geven om 5.000 dollar vooruit te betalen om een FF91 te reserveren .. ik twijfel nog even.

website-ff91
De FF91 van Faraday Future

De naamgever van de auto, de Brit Michael Faraday, was natuurlijk de uitvinder van de electrische motor in 1821, de homopolaire motor (ik heb het niet verzonnen).

Overigens wil FF met de FF91 niet alleen sneller zijn dat Tesla, ze willen ook qua veiligheid de toon zetten: met 30 sensors overtreft de FF91 met afstand de nieuwste Tesla’s met Autopilot 2.0. De Parking Valet functie, waarbij de auto zichzelf parkeert, zagen echter eerder ook al in een video van een Tesla.

Veel plezier met de onderstaande onthulling van de FF91. Maar voor je in al je enthousiasme naar de website sprint en de 5.000 dollar doneert voor dit kanon .. je bent gewaarschuwd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.