Leestijd: 2 min (read)

In de uitmuntende documentaire Before the Flood uiten prominenten en (voormalige) wereldleiders, waaronder Ban Ki-moon, Bill Clinton, Barack Obama, John Kerry, Paus Franciscus, Elon Musk en Piers Sellers, zich over de mogelijk catastrofale gevolgen van de door de mens veroorzaakte klimaatveranderingen.

De docu werd op 30 oktober 2016 op National Geographic uitgezonden en door het netwerk ter beschikking gesteld via Youtube en Hulu. Een absolute must-see!

Het is niet bekend hoe lang National Geographic de volledige versie online laat staan, maar zolang de link hieronder werkt, kun je de gehele film nog online bekijken:

Before the Flood – National Geographic from Rudolph Schubert on Vimeo.

Leonardo DiCaprio

In de documentaire Before the Flood volgt de kijker het perspectief van Leonardo DiCaprio, in zijn rol als de UN Messenger of Peace on Climate Change, bekend geworden als acteur in blockbusters als Titanic, The Wolf of Wallstreet en The Revenant.

De docu opent met de verwondering van DiCaprio over een poster van De Tuin der Lusten, dat hij als kind boven zijn bed had hangen. Met de verwijzing naar het beroemde drieluik van de middeleeuwse Nederlandse kunstenaar Jeroen Bosch lijkt DiCaprio aan te willen geven dat we ons op een tipping point bevinden: als we niet snel de juiste beslissingen nemen en afstand nemen van de huidige decadentie, dan wacht ons eenzelfde hel en verdoemenis als Bosch de mensen 500 jaar geleden al voorhield.

Wie de documentaire heeft bekeken kan niet anders dan het Spaans benauwd krijgen: van de ontbossing op Sumatra tot het sterven van de koraalriffen over de gehele wereld, van de extreem vervuilende teergronden in Canada tot het smelten van de ijskap van Groenland .. het is 1 minuut voor 12.

P.s. Op de NTR website is overigens een uitleg te bekijken van het schilderij.

Garden of Delights

De Leonardo DiCaprio Foundation

Via de Leonardo DiCaprio Foundation, opgericht in 1998, is nog veel meer informatie terug te vinden over de wijze waarop DiCaprio zich al bijna 20 jaar hard maakt voor het duiden op en het tegengaan van de gevolgen van klimaatverandering. Bewonderenswaardig!

In 2007 maakte hij eerder al de documentaire The 11th Hour:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.