Dat de Verenigde Staten méér dan 25% van het vermogen van de wereld bezit mag geen verrassing zijn. Maar hoe zit het met de vermogensverdeling binnen de VS zelf? Heeft de Amerikaanse burger daar een beeld bij en hoe strookt dat met de werkelijkheid?
De kloof tussen rijk en arm groeit
De meest opvallende resultaten van het onderzoek van Harvard business professor Mike Norton en econoom Dan Ariely worden in de video helder naar voren gebracht:
- In 1976 bezat de top 1% van de Amerikaanse bevolking 9% van alle rijkdom
- In 2012 was dit percentage al gestegen naar 24%
- Dit terwijl de bodem 80% van de Amerikanen slechts 7% van alle rijkdom bezit
- De top 1% bezit daarnaast 50% van alle aandelen, obligaties en beleggingsfondsen
- De bodem 50% Amerikanen daarentegen slechts 0,5%
- De CEO ‘verdient’ 380 keer meer dan de gemiddelde werker in zijn bedrijf
- Wat de gemiddelde werker in een maand verdient, verdient de CEO in een uurtje
Rijkste 62 mensen in de wereld
Oxfam Novib gaat nog een stapje verder en stelt vast dat de rijkste 62 mensen op de wereld even rijk zijn als de 50% armste mensen tezamen. Die percentages zeggen natuurlijk niet zoveel, maar als je het in absolute bedragen omzet, dan is dat 1,76 biljoen dollar.
Een biljoen is wellicht lastig te bevatten, maar als iemand 40.000 dollar per jaar verdient, dan moet hij 25 miljoen jaar werken om 1 biljoen te verdienen.
Onder de rijken verdeeld komt dat neer op een schamele 28,4 miljard per persoon. Maar onder de armen verdeeld is dat 470 dollar per persoon. Een superrijke is dus gemiddeld 60 miljoen keer rijker dan de gemiddelde arme. We zijn goed bezig met elkaar.
Het hoeft weinig betoog dat dit soort verschillen werkelijk niets meer van doen heeft met redelijkheid, rechtvaardigheid of wederzijds respect.
We kunnen wat aan deze misstanden doen. De technologie is er. Nu de wil nog ..
USAID laat zien dat het anders kan .. #endpoverty