Leestijd: 1 min (read)

In de komende jaren zullen robots en software een groot aantal banen gaan inpikken. Staat uw baan straks ook op de tocht?

De voorspellingen lopen sterk uiteen: studies van Oxford University en Deloitte wijzen erop dat 35% van de huidige banen zullen worden overgenomen door technologie. Jeremy Howard meent zelfs dat alle dienstverlenende beroepen (80%) binnen 5 jaar kunnen worden vervangen door software.

Weten of jouw baan straks op de tocht staat? BBC doet een voorspelling.

Machine Learning versus Deep Learning

Jeremy Howard, data researcher en voormalig directeur van Kaggle, geeft aan verrast te zijn door het potentieel van deep learning. Anders dan bij machine learning, waarbij het algoritme gevoed wordt door data, is deep learning gebaseerd op denkpatronen die lijken op het menselijk brein (zie video).

Van alle banen in de ontwikkelde landen bestaat 80% uit een vorm van dienstverlening (het besturen van een voertuig, bereiden van voedsel, diagnostiseren van een ziekte, juridische precedenten zoeken, etc.): al deze functies kunnen binnen 5 jaar worden vervangen door software, aldus Howard.

Shift

Uit het genoemde onderzoek van Deloitte bleek overigens dat er in de afgelopen 15 jaar al een flinke shift is geweest van routinematige, laaggeschoolde banen naar uitdagende, hooggeschoolde banen. Welliswaar vernietigde technologie 800.000 banen, maar creerde het 3,5 miljoen ‘hoogwaardige’ nieuwe.

Datzelfde Deloitte deed eerder al onderzoek naar de gevolgen van eerdere technologische revoluties op de werkgelegenheid (vanaf 1800). De conclusie is overduidelijk: technologische innovatie zorgde (ook toen) voor méér banen dan dat ze vernietigde.

Social Disruption

Toch zal de komende technological disruption niet plaatsvinden zonder social disruption. Howard wijst er (zie bovenstaande video) mijn inziens terecht op dat de exponentiële groei van technologische innovatie – anders dan tijdens eerdere revoluties – vraagt om ingrijpende maatregelen om de welvaart duurzaam en evenredig te (blijven) verdelen.

iCity - Revolutions

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.