Leestijd: 6 min (read)

Welkom bij iCity Magazine. iCity is een online magazine met als doel de gevolgen van sociale en technologische innovatie te helpen duiden in de context van relevante politieke, economische, sociale en technologische gebeurtenissen.

Onze auteurs worden zorgvuldig geselecteerd op motivatie, kennis en ervaring. Tezamen trachten we u – zowel over de breedte als in de diepte – een afgewogen beeld te geven van zowel de kansen als de bedreigingen van technologische innovatie.

Een persoonlijke note ..

Een persoonlijke note

Tijdens mijn studie Bouwkunde (’82-’86) aan de HTS Rotterdam raakte ik gefascineerd door computers na een kennismaking met CAD (Computer Aided Design). Sinds dat moment wilde ik maar één ding: de automatisering in.

Na een post-HBO opleiding Systeem Analyse kwam ik terecht bij een klein softwarehuis, waar ze maatwerksoftware maakten voor de transportsector. De verkoop verliep moeizaam. Dat bleek te herleiden naar de keuze voor de exotische programmeertaal BAL en de Franse hardware producent. Systeembeheerders zagen beiden niet zitten.

Na anderhalf jaar had ik de directie zover dat ze bereid waren over te stappen op standaard modules, gebouwd in Progress 4GL. De switch trok de aandacht van hardware leverancier Hewlett-Packard. Twee maanden later haalde ik samen met HP mijn eerste grote opdracht binnen. De order overtrof de omzet van het jaar ervoor met een factor drie. We werden er meteen het meest innovatieve softwarehuis in de sector mee.

Hoewel ik zelf in jubelstemming verkeerde, bleef het van de kant van de directie stil. Daags na de order werd ik in een kamer geroepen waar de leadprogrammeur én oprichter van het bedrijf, een ervaren rot van 65 jaar, huilend op de bank zat en me al snel van alles naar het hoofd slingerde. Er was iets mis met de order, maar niemand kon of wilde me vertellen wat precies. Geraakt door zijn tranen en verward door het gebeuren verliet ik die middag het bedrijf.

Een paar dagen later hoorde ik van een investeerder dat de oprichter in de voorgaande periode zijn aandeel had moeten laten verwateren in ruil voor nieuwe kapitaalinjecties. Hij had nog een paar procent over. Het uitzicht op een bestaan zonder pensioen én de noodzaak op zijn hoge leeftijd nog een totaal nieuwe discipline te leren was de man gewoon teveel geworden. Ik begreep het ..

Voor alle duidelijkheid: de gehele directie had vooraf ingestemd met de nieuwe keuzes. Maar ze hadden er niet op gerekend dat ik het ook zou verkopen, overtuigd als ze waren van de eigen koers. Zoals zo vaak met technologie-gedreven bedrijven: gestart vanuit intuïtie, bij toeval succesvol geworden, maar doofstom voor de wensen van de klant.

Dit was mijn eerste ervaring als twintigjarig groentje met de neveneffecten van innovatie. Nu – 30 jaar later – komt er weer een golf van innovatie over ons heen. Voor een deel is dat een zegen, maar innovatie blijft nooit zonder gevolgen.

500.000 banen verdwenen

Hoogleraar Regionale Arbeidsmarktanalyse Jouke van Dijk stelde vast dat er door de crisis 500.000 banen op mbo-niveau 2 en 3 zijn verdwenen en ook niet meer terug komen. Technologie elimineert in toenemende mate mensenwerk. Die vaststelling alleen doet je niets, maar bedenk eens wat voor persoonlijke drama’s hieruit kunnen voortkomen.

Siren Servers

Diverse analisten beweren dat de crisis van 2008 het gevolg was van uit de hand gelopen innovaties in de derivatenhandel. Door de impact van de financiële wereld op de economie (25% van de winst in de VS komt uit die sector, terwijl het maar voor 4% bijdraagt in de werkgelegenheid – Zie: Makers and Takers van Rana Foroohar) heeft ook deze innovatie vele gezinnen, bedrijven en zelfs complete machtsblokken ontwricht.

Jaron Lanier, een virtual & digital adept in elke betekenis van het woord, waarschuwt: “The logic of digital economy rewards winners and impoverishes everyone else“. Jaron is zo overtuigd van het gevaar van de grote digitale platformen, Google, Facebook, Instagram en Twitter, dat hij de achterliggende computers Siren Servers noemt, verwijzend naar de epos ‘Odyssee’ van Homerus, vanwege de aantrekkingskracht van de quasi gratis diensten en wat dat vervolgens met onze privacy doet.

Four Horseman

Dat het anders moet, zoveel is wel duidelijk. De documentaire Four Horsemen van Renegade Economics laat dat overduidelijk zien:

Wired

Het Amerikaanse magazine Wired is het voorbeeld voor iCity. Het magazine doet sinds 1993 verslag van de invloed van nieuwe technologie op cultuur, economie en politiek. In 1993 kwam het magazine voor het eerst uit en had ondermeer Nicholas Negroponte als columnist en investeerder.

Onlangs schreef één van de oprichters, John Battelle, een blog, waarin hij schrijft dat het oorspronkelijke doel van Wired was bereik en dat de focus moet worden verlegd.

John Battelle: “What’s the next big story on the horizon, the narrative most people are missing that will shape our future just as technology did for the past 30 years?”

Zijn antwoord op die vraag zegt genoeg: “I think the answer lies in the reinvention of capitalism. We’re on the brink of an entirely new approach to business, one built on shared principles of integrity, transparency, and sustainability. If we succeed, the world could become a far better place. At Wired, we believed that technology would build that world for us. But I’ve come to a longer view of positive change, and I now believe technology alone won’t get us there. Tech is a fundamental force in our society, but business, as Douglas Rushkoff puts it, is our core operating system. If we are going to pay off the fantastic visions of our early tech dreams, we’ve got to consolidate what we’ve learned from the tech revolution and apply it to building a new kind of business culture.”

Neveneffecten

We willen op iCity innovatie niet in het beklaagdenbankje drukken. Allerminst. Ik vind technologie fantastisch. Maar het is wel noodzakelijk om mensen bewust te maken van de vaak onvermijdelijke sociaal-maatschappelijke en economische gevolgen ervan. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, nietwaar?

Connect The Dots

Hoe willen we onze rol gaan vervullen? Door verhalen te vertellen, trends op te pikken, verbanden te leggen en inzichten te delen. Zoals Steve Jobs opmerkte: ‘.. you can only connect the dots looking backwards’, but ‘if you want to connect the dots looking forward’ ‘you have to trust in something’. Wij willen graag één van die ‘something’ zijn.

Logo

Het logo drukt onze missie uit: ‘Connecting the dots’. Hierbij staat de C van City ook voor Connectivity, Communication, Collaboration, Cocration en Customer Centricity.

iCity-Magazine-Logo-Connect-The-Dots-800W

De rol van de stad

Zoals Parag Khanna hieronder zo mooi beschrijft: ‘Connectivity, not sovereignty, has become the organizing principle of the human species’. Connectivity heeft de wereld tot één grote interconnected city (iCity) gemaakt. Ook voorziet Khanna een toenemende invloed van megacities.

Zijn presentatie is meer dan de moeite waard:

Het internet vormt het netwerk voor de global connectivitity, waarbij interactieve communicatie technieken voor de menselijke verbindingen en daarmee voor de overdracht van kennis zorgen. Het is die wereldwijde communicatie, tussen mensen maar ook die tussen systemen die de huidige sprong (leap) voorwaarts mogelijk maken.

Participeren

Bent u geïnspireerd geraakt en wilt u zelf ook een bijdrage leveren aan het magazine en beschikt u over relevante kennis en expertise?

Stuur dan even een mailtje naar redactie@icity.nl t.a.v. Edwin Korver.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.