Leestijd: 2 min (read)

Vanmorgen waren we bij de presentatie van de Trendrede 2015, een initiatief van toekomst-psycholoog Tom Kniesmeijer (nu voor het vijfde jaar en wederom in co-creatie met collega-trendwatchers), om live verslag te doen van de voorspellingen van de trends voor 2015.

De voorspellingen zijn, zo wordt ons vooraf duidelijk gemaakt, vooral bedoeld ter inspiratie. Zodat we ons (enigszins) op de toekomst kunnen voorbereiden.

Objectief
In ons verslag (link) hebben we zo objectief mogelijk de gebeurtenissen verslagen. In het nagesprek met een aantal trendwatchers mochten wat ons betreft de voorspellingen best wat scherper worden neergezet. De trendwatchers waren het daar wel mee eens, maar de consensus was dat de voorspellingen gericht waren op Nederland en dat ze geen angst wilde veroorzaken. Daar is wat voor te zeggen, al maken zachte heelmeesters ..

Grilliger
Wat ons betreft zal de toekomst een stuk grilliger verlopen dan dat de Trendredenaren (durven) voorspellen. Wij geloven dat de komende 10 jaar uiterst chaotisch zullen verlopen. De kans op deflatie (ondermeer de aandelenmarkt in de VS en de huizenmarkt in China) is meer dan waarschijnlijk en het lijkt dat ook een kwestie van tijd of de bubbel klapt. Met een sterke regressie (krimp, achteruitgang) tot gevolg.

Bevestiging
Deze visie wordt bevestigd door Kondratieff, Jeremy Rifkin’s ‘The Third Industrial Revolution’ en ook Carlota Perez voorziet een systeemcrash in de zeer nabije toekomst. Dat kan al in 2015 zijn, maar ook 1-2 jaar later.

Hard raken
Is dat erg? Natuurlijk. De collectieve ontkenning gaat over in individueel ‘geraakt worden’ en vervolgens van stil naar massaal verzet. Het gaat een enorm aantal mensen en bedrijven hard raken en uiterst onzeker maken. Het logisch gevolg is dat we steun gaan zoeken bij elkaar. ‘Verbinden’ noemen de Trendredenaren dat.

Coïsme
Voor de komend 10 jaar spreken wij van een groeiend ‘coïsme’, volgend op een 30-40 jarige periode van egoïsme. Dat ‘co-‘ staat voor ‘samen’ of ‘met’ en daarmee bedoelen we ondermeer co-creatie, co-makership, co-ownership, collaboratie, co-operatie, etc. (verglb. met de ‘e-‘ periode tijdens het hoogtepunt van het informatietijdperk).

Flower Power
Ook tijdens de roerende (lees: in verzet) sixties & seventies periode, met ondermeer de Flower Power beweging, bleek dat we ons ego-denken hadden verruild voor hogere doelen (lees: de groep, het collectief of de maatschappij). En juist in die chaotische periode blijkt de verbondenheid tot prachtige dingen te leiden.

De film ‘Triumph of the Nerds’ (zie hieronder) beschrijft heel mooi de begindagen van het informatietijdperk ..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.