Social media en B2B geen gelukkig stelletje

Leestijd: 1 min (read)

Het is een veelgestelde vraag tijdens presentaties: “Hoe kan ik via de social media een beslisser bereiken?“. Soms nog aangevuld met de vraag hoe je via de social media een hele DMU (decision making unit) kunt bereiken.

Mijn antwoord is steeds vaker: vergeet social media in business to business. Social media zijn in feite net datingsites: je komt er voor je vermaak, om te flaneren of je ervaringen te delen. Niet om te praten over business, laat staan om er inkoopvoorwaarden te bespreken of de kredietwaardigheid van een deelnemer te toetsen. En laten dat nou juist de zaken zijn die bij B2B een weg moeten banen voor een transactie.

Desondanks blijven er een heleboel social media experts beweren dat B2B en social prima samengaan. En dat is gek. Zo wijst menig ledenonderzoek onder grote zakelijke bedrijfsnetwerken, zoals bijvoorbeeld de NCD (Nederlandse Vereniging van Directeuren), uit dat slechts een fractie (~5%) van de beslissers actief deelnemen aan sociale netwerken. Hoe kan je die beslissers dan überhaupt bereiken?

Beslissers bereik je mijn inziens het beste via de bestaande on- en offline instrumenten in de marketingmix. Veel beslissers willen bijvoorbeeld hun leveranciers in de ogen kunnen kijken en liefst even een handje schudden. Het gaat vaak om de vent, niet om de tent. Vertrouwen is iets persoonlijks.

Onderzoek van TNS NIPO in opdracht van spotONvision wijst daarnaast uit dat beslissers bij orders boven de 100.000 euro zelfs het gehele oriëntatieproces overslaan en direct terugvallen op hun bestaande zakelijke contacten.

Mocht u ondanks het bovenstaande toch voorbeelden hebben van succesvolle B2B social media campagnes, dan hoor ik dat natuurlijk graag. Er zijn tenslotte weinig regels zonder uitzondering.

Edwin Korver (Gonzalez) - CROSS SILO BV
Edwin Korver (Gonzalez) - CROSS SILO BVhttps://cross-silo.com
CEO, CROSS SILO BV en Uitgever van iCity Magazine
 
Ontwerper van de ROUNDMAP - een 360-graden mapping systeem gericht op waardecreatie, klantinteractie en duurzame klantwaarde (CLV) - https://roundmap.com
 
Eerder werkzaam voor o.a. Dow Jones (US), CMG Finance (NL), SCSK Corporation (Japan), The Internet Plaza en Enternet. Beschikbaar als lid RvB (CMO/CDO/CSO) of RvC.

More from author

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related posts

Advertismentspot_img

Latest posts

Meer 65-plussers hebben betaald werk

PERSBERICHT - Er zijn steeds meer ouderen van 65 jaar of ouder die betaald werk hebben. Uit cijfers van het CBS blijkt dat het...

Steeds meer Nederlanders gaan weer naar kantoor

Delft, 1 april 2021 - Sinds 8 februari is er een stijgende lijn te zien van het aantal mensen dat weer naar kantoor gaat....

Flinke groei online fietsplatform Find Your Bike door Coronaschaarste

Findyourbike, het online platform voor gebruikte én nieuwe fietsen dat in 2019 is gelanceerd, maakt een uitzonderlijke groei door sinds het aanbod van nieuwe...

Want to stay up to date with the latest news?

We would love to hear from you! Please fill in your details and we will stay in touch. It's that simple!