Leestijd: 2 min (read)

Douglas beschrijft in het boek ‘Present Shock‘ (2013) wat het leven in het NU met ons doet. De titel van het boek is een spin-off van het boek ‘Future Shock‘ van Alvin Toffler (1970).

In deze keynote noemt Douglas 5 symptomen van het leven in het NU:

  • Narrative collapse –  Het eind van verhalen: als we constant in het NU leven, verdwijnen daarmee de verhalen van het verleden, heden en toekomst? – “Brands: The story is irrelevant in the now!”
  • Digitalphrenia – Technologie laat ons op meer dan één plaats tegelijk zijn: kopieën van ons ‘zelf’ bevinden zich gelijktijdig op Twitter, Facebook, Path, etc. Wat doet dat met ons? Vergelijk: het dippen in de dataflow van Twitter versus het graven in de datastorage van boeken, films en e-mails. In de presence zijn we overal, maar noodgedwongen oppervlakkig. Kairos (timing, TOEN) versus Chronos (tijd, NU).
  • Overwinding – Douglas geeft prachtige voorbeelden van onze pogingen om alles met geweld in het NU te stoppen. Door plastische chirurgie wil een 60-jarige haar 30-jarige uiterlijk vangen in het NU, maar doordat het gezicht geen uitdrukking laat zien ontbreekt de voeling in het NU – zo strak is het gezicht getrokken. Nog een mooi vergelijk: mashup’s zijn pogingen om verschijningen in verschillende vormen (bronnen) te combineren in één en dezelfde tijd – versus een portaal, waarin bronnen naast elkaar worden vertoond. We leven in een Experience Age in het NU.
  • Fractalnoia – Daar waar we in het leven vóór het NU dachten in historische verbanden tussen gebeurtenissen, zo proberen we in het NU verbanden te leggen op basis van fractionele overeenkomsten. Vaak onterechte of onjuiste overeenkomsten.
  • Apocalypto – Mensen, die zich niet kunnen vinden in het nu, verzetten zich ertegen door apocalyptisch denken: denk aan preppers en doomers (Maya).

Bekijk de video en bepaal zelf of je herkent dat het leven in het NU (presentisme) essentieel anders is dan het historisch/futuristisch tijdbesef van het verleden. De video breekt af voor het eind van de speech, maar de keynote blijft de moeite waard.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.