Leestijd: 4 min (read)

Vanmiddag waren we op uitnodiging van Linda van Lakwijk, Online Marketeer van Just Bridge Entertainment, naar de voorvertoning gekomen van de nieuwe Nederlandse Thriller APP. Bijzondere aan APP is dat voor het versterken van de filmbeleving gebruik wordt gemaakt van een tweede scherm (zgn. second screen): in dit geval een smartphone of tablet. Als eerste film ter wereld. En ja, dan komen we graag even kijken.

Bang voor je smartphone?

Om 16.00 uur stapten we het Filmtheater Hilversum binnen. Vóór ons hadden 90 scholieren, één van de primaire doelgroepen voor de film, net de zaal verlaten. Regisseur Bobby Boermans legt ons in de zaal uit dat ze toch wel gespannen waren over hoe deze groep zou reageren. Die zorgen bleken onnodig. Zo lieten diverse scholieren weten na het zien van de film: ‘een beetje bang geworden te zijn van hun smartphone’. En dat is op z’n minst een opmerkelijke prestatie in een tijd dat jongeren bijna niet meer te choqueren zijn.

De film begint met het verzoek om de film-app van APP op je smartphone of tablet te starten, het geluid van je telefoon uit te zetten en het apparaat op je schoot te leggen. Middels een – voor mensen onhoorbaar – audiosignaal communiceert APP met deze film-app. Wat er daarna gebeurt zie je vanzelf – zo wordt ons voorgehouden.

IJzersterk begin

De openingscene is ijzersterk! En daar stop ik ook meteen met het onthullen van de verhaallijn, want de film moet je straks gewoon zelf gaan bekijken. Vanaf 4 april 2013 is de film te zien in alle grote bioscoopzalen in Nederland.

In grote lijnen is APP te kenschetsen als een ‘De Lift meets The Net‘ ervaring. Beide films zijn klassiekers geworden en daarmee geven we APP dus een groot compliment. Hoofdrolspeelster Anna (gespeeld door Hannah Hoekstra, winnares van het Gouden Kalf 2012) ontpopt zich in de film als een übercoole powerbabe. Niet in de laatste plaats door het retesnelle filmwerk en knappe geluidseffecten.

Maar wat doet zo’n second screen met je als bezoeker. Voegt het iets toe? 

De film draait om “Iris”, een voice-controlled app (vergl. Siri van Apple) die bezit neemt van de smartphone van Anna. De second screen app is geheel in die lijn ontworpen: het wekt de indruk alsof “Iris” je op kritieke momenten achter de schermen wil laten meekijken. Soms zijn dat beelden, dan weer SMS-berichten tussen betrokkenen. Het vormt zo een parallelle verhaallijn, die soms wat meer en dan weer wat minder toevoegt aan de hoofdlijn.

In andere reviews lees ik dat de toepassing van second screen in APP een ‘interactieve beleving’ zou zijn, maar dat gaat me iets te ver. De film-app op je smartphone bestaat uit een reeks ‘fragmenten’, die door audio-triggers (SyncNow) worden ingestart. Je kunt dus niet communiceren met de film-app. Dat hebben de makers overigens wel overwogen. Zo zou de app je naam kunnen tonen of je GPS locatie kunnen uitlezen. Maar ze wilden deze eerste stap niet te ‘groot’ maken. Verstandig denk ik, maar er ligt dus nog een wereld aan mogelijkheden open.

APP is van begin af aan gemaakt rond second screen

Bobby vertelde me dat de film van begin af aan is gemaakt rond de inzet van second screen. Zo is er nagedacht over de tijd tussen het trillen van je telefoon (het signaal dat er een update wordt getoond) en de tijd voordat je er ook daadwerkelijk naar kijkt (~ 3 sec). Ook hoeveel langer een scene moest worden gespeeld en opgerekt, om te voorkomen dat je met het wegkijken van de main storyline de overall beleving zou verliezen. Wij vonden dat er best wat meer informatie had mogen worden doorgegeven. Benieuwd hoe anderen dat beleefd hebben en nog gaan beleven.

APP laat zondermeer zien dat second screen de beleving van een film kan verrijken. Natuurlijk hadden ze de informatie ook picture-in-picture kunnen tonen, maar dat is filmisch niet bepaald fraai. In gesprek met Bobby opperde ik de mogelijkheid om in de rugleuningen vóór je een schermpje in te bouwen. Dan kan daar de second storyline in worden getoond. Grappig genoeg bleek hij de dag ervoor te zijn aangesproken door een maker van bioscoopstoelen, die dat ook al voorstelde.

Verder zie ik fantastische mogelijkheden in combinatie met bijvoorbeeld Google Glass. Niet alleen kun je de info tonen in de bril zelf, maar je kunt ook geluiden via het koptelefoontje doorgeven tijdens het kijken. De toekomst van second screen zal zich ongetwijfeld richten op meer personalisering en vergaande interactie.

Internationale expansie

De interesse vanuit de VS is inmiddels al getoond. Diverse studio’s hebben Bobby al gemaild om een remake te maken van de film voor de Amerikaanse markt. En begrijpelijk: second screen kan zomaar de redding zijn van het bioscoop-wezen.

De voorvertoning was voor NOS aanleiding om een filmploeg te sturen. Vanavond wordt het item om 23.10 uur uitgezonden in het programma NOS op 3.

APP NOS interview

P.s. Helaas kun je niet switchen tussen de film-app op je iPhone en andere apps. De film-app moet dan steeds opnieuw worden gestart. Anderzijds: hoeveel meer afleiding heb je nodig in een bioscoop. Voor het schrijven van deze review was het wat onhandig, maar gelukkig kon ik ook met mijn vrouw meekijken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.