Social Benchmarking – Wie is de expert?

Leestijd: 2 min (read)

Op de diverse fora en in de sociale media wordt al tijden gesteggeld over de vraag of iemand een social media guru, expert, specialist of strategist is, of zelfs maar kàn zijn. Die laatste vraag laat ik nu even liggen. Maar op de vraag of iemand het is: elke benaming is zinloos als die niet op de één of andere manier wordt geplaatst binnen een relevant kader c.q. referentiekader of benchmark.

Functie versus reputatie

Als je voor een organisatie werkt, dan heb je een functie – bijvoorbeeld Sales Manager – die in de regel voor je wordt bedacht. Die functie beschrijft wat er van je verwacht wordt, hoe hoog je in de hiëarchie van de organisatie staat, etc. In de sociale media werkt dat natuurlijk niet. Daar zijn mensen gelijk aan hun reputatie. De vraag of iemand een social media guru, expert, specialist of strategist is, is dus eigenlijk: heeft die persoon de reputatie van een social media guru, expert, specialist of strategist?

Social Benchmark

Terug naar het refentiekader. Er zijn twee manieren waarop iemand zijn/haar rol binnen de sociale media kan afmeten (wat ik dan social benchmarking noem):

  1. Door zijn/haar eigen prestaties af te meten t.o.v. van een ander (subjectief)
  2. Door afgemeten te worden t.o.v. van een breder referentiekader (objectief)

Op dit moment staat ons alléén optie 1 ter beschikking, en het is dan ook niet zo gek dat er velen zichzelf de reputatie van social media guru, expert, specialist of strategist toedichten. Er is tenslotte niemand die je verbiedt om je oma van 90 als referentiekader te nemen en dan te stellen dat jij de expert bent. Is dat zinvol? Ik denk het niet, en dat verklaart ook alle ophef: “Die is ècht geen expert, want bla, bla, bla ..”. Optie 1 zal dus altijd gesteggel geven.

Optie 2 is het aanbrengen van een breed referentiekader, waarbij de vorm en voorwaarden worden opgesteld door kenners. Net als bij een functie gaat het om specifieke kennis, ervaring en aantoonbaar succes. De kenners zijn mensen uit verschillende disciplines (marketing, ICT, management, HR, etc.) met minimaal 5 jaar ervaring in hun discipline. Optie 2 biedt perspectieven. Enige nadeel: deze optie bestaat nog niet ..

Voorstel

Mijn voorstel is dan ook om met elkaar een aantal definities op te stellen van reputaties in de sociale media (sociale functies zo je wilt), zodat dit de meetlat wordt waaraan mensen zich kunnen meten, gemeten kunnen worden en een reputatie aan kunnen ontlenen.

Edwin Korver (Gonzalez) - CROSS SILO BV
Edwin Korver (Gonzalez) - CROSS SILO BVhttps://cross-silo.com
CEO, CROSS SILO BV en Uitgever van iCity Magazine
 
Ontwerper van de ROUNDMAP - een 360-graden mapping systeem gericht op waardecreatie, klantinteractie en duurzame klantwaarde (CLV) - https://roundmap.com
 
Eerder werkzaam voor o.a. Dow Jones (US), CMG Finance (NL), SCSK Corporation (Japan), The Internet Plaza en Enternet. Beschikbaar als lid RvB (CMO/CDO/CSO) of RvC.

More from author

2 REACTIES

  1. Ik ben van mening dat ieder zijn eigen vaardigheden heeft oftewel competenties. Vertel jij wat de klant nodig heeft of luister je naar wat hij wilt? Social-media is breed inzetbaar en voor verschillende doeleinden te gebruiken en iedereen die zich daarin specialist noemt zal dat waarschijnlijk ook zijn. Er is momenteel geen opleiding of papiertje voor een SMM (Social Media Manager) dus kan je zeggen ik ben specialist want het is niet meetbaar.
    Het goede nieuws is wel dat de markt snel aan het verzadigen is en dan word het koren van het kalf gescheiden. De specialisten met echte vaardigheden en successen zullen overblijven. Waarschijnlijk zal er dan nog een splitsing vinden per social-media platvorm en dan ben je een echte FB, Hyves, Twitter, Youtube, linkedIn, of een MIIO specialist.

    • Het fenomeen ‘specialisme’ of ‘expert zijn’ is inderdaad moeilijk meetbaar en daarmee subjectief te noemen. Dat is ook mijn stelling: dat wat je ‘bent’ word bepaald door de mate en wijze waarop jouw kennis/ervaring anderen verrijkt. Herny Ford zei het al bijna 100 jaar geleden: “None of our men are ‘experts.’ We have most unfortunately found it necessary to get rid of a man as soon as he thinks himself an expert because no one ever considers himself expert if he really knows his job. A man who knows a job sees so much more to be done than he has done, that he is always pressing forward and never gives up an instant of thought to how good and how efficient he is. Thinking always ahead, thinking always of trying to do more, brings a state of mind in which nothing is impossible. The moment one gets into the ‘expert’ state of mind a great number of things become impossible.”

      Bedankt voor je reactie. Every outsight is another insight 🙂

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related posts

Advertismentspot_img

Latest posts

Meer 65-plussers hebben betaald werk

PERSBERICHT - Er zijn steeds meer ouderen van 65 jaar of ouder die betaald werk hebben. Uit cijfers van het CBS blijkt dat het...

Steeds meer Nederlanders gaan weer naar kantoor

Delft, 1 april 2021 - Sinds 8 februari is er een stijgende lijn te zien van het aantal mensen dat weer naar kantoor gaat....

Flinke groei online fietsplatform Find Your Bike door Coronaschaarste

Findyourbike, het online platform voor gebruikte én nieuwe fietsen dat in 2019 is gelanceerd, maakt een uitzonderlijke groei door sinds het aanbod van nieuwe...

Want to stay up to date with the latest news?

We would love to hear from you! Please fill in your details and we will stay in touch. It's that simple!