Waarom Facebook en ik nooit vrienden zullen worden!

Leestijd: 4 min (read)

Het moet vooraf gezegd, ik heb het nooit echt opgehad met vriendensites.

Wat wil het voorval? Ik heb, of liever gezegd had, op Facebook tot vorige week meerdere profielen actief. Elk van mijn bedrijfsactiviteiten had naar mijn mening recht op haar eigen ‘vrienden’ en een andere mogelijkheid bood Facebook niet. Tot de berichtgeving verscheen dat Google+ ineens bedrijven begon te weren en Facebook daar heel rap op reageerde door te stellen dat zij bedrijven juist wel toelieten.

Facebook-waarschuwing

In eerste instantie neem je zo’n bericht ter kennisgeving aan, ook al had ik er op de radio nog extra aandacht aan besteed. Maar daags later vallen er ineens een aantal berichten tegelijk in mijn mailbox met als onderwerp “Facebook-waarschuwing”. Dit was de tekst:

Hoi,

Een bericht van Facebook

Je account is gerapporteerd als een organisatieprofiel. Facebook-profielen zijn alleen bedoeld om individuele personen te vertegenwoordigen. Het is een schending van de Verklaring van rechten en verantwoordelijkheden van Facebook om een profiel te gebruiken om een merk, onderneming, groep of organisatie te vertegenwoordigen. Daarom kan het zijn dat je account wordt uitgeschakeld vanwege schending van deze regels.

Om te voorkomen dat je account wordt uitgeschakeld, dien je je profiel te converteren naar een pagina. Tijdens dit proces worden alle vrienden van je profiel geconverteerd naar fans van je pagina (d.w.z. mensen die je pagina leuk vinden). Daarnaast wordt het account dat is gekoppeld aan jouw profiel geconverteerd naar een zakelijk account. Hiermee kun je je pagina en je advertentiecampagnes beheren. [knip]

Het Facebook-team

Ik dacht eerst nog aan een scambericht. Want hoe toevallig is het dat al mijn accounts ineens ‘gerapporteerd’ waren als organisatieprofiel. Wie had dat dan aan Facebook ‘gerapporteerd’? Had ik mijn ‘vrienden’ verkeerd ingeschat? Zaten er stiekem antisociale NSB’ers tussen? Jeutje!

Ach, natuurlijk niet, Facebook stelde dat gewoon zelf vast en deed het voorkomen alsof anderen zo attent waren geweest om haar op mijn volslagen ‘foute’ gedrag te wijzen.

Vol goede moed

Nou ben ik de beroerdste niet. Dus vol goede moed volg ik de aanwijzingen op. Ik nam het account met de minste volgers (het zou wel eens mis kunnen gaan) en zette dat account om naar een bedrijfsprofiel. Kleine opmerking tussendoor: tijdens die omzetting worden al je volgers ineens ‘Likes’. Dus daar gaan je contacten! Toch maar doorgaan, want anders disablen ze het account sowieso. En dan .. oeps: “Er is iets mis gegaan met de omzetting, stuur een mail naar Facebook om uw profiel terug te zetten.”. Leuk aantal likes, maar alle contacten kwijt. Mailen naar Facebook dan maar. Zoeken naar Help. Eerst maar eens kijken of die vraag er al bij staat (op advies van Facebook): natuurlijk niet, ik ben de eerste. Na 15 minuten geef ik het op. Mijn tijd is te kostbaar.

Foetsie aliassen

Facebook wil het liefst dat je één particulier profiel overhoudt en daar je bedrijfsprofielen aan ophangt. Maar wat ze je niet vertellen is dat de aliassen die je gekoppeld had staan aan die ‘foute’ profielen na de omzetting verdwijnen!! En denk nou niet, die pak ik wel terug. Die alias blijft gewoon onbeschikbaar en blijft (kennelijk) gekoppeld aan dat inmiddels niet meer bestaande ‘foute’ profiel. Alle promotie ten spijt, foetsie!

Overnieuw

Had ik al gezegd dat ik de beroerdste niet was? Dus met het beetje moed wat er nog over was heb ik één van mijn ‘foute’ profielen omgezet naar een (volgens de regeltjes) particulier profiel. Vervolgens nieuwe zakelijke profielen in de vorm van Pagina’s toegevoegd. Zo, dat stond weer. Nu de mensen met de hand opnieuw toevoegen. Jeetje, wie waren dat ook al weer? Gelukkig geeft Facebook een eindeloze lijst met mensen die ik mogelijk zou kennen: de eerste groep van 25 had ik redelijk snel gevonden. Vandaag was de volgende groep aan de beurt. Facebook geeft me wederom een waslijst aan mensen en die ga ik maar weer af (in de hoop herkenning te vinden in de eerdere volgers). Ik klik er een stel aan, en ploep .. uitgelogd! Huh? Opnieuw ingelogd. Ik had 2 mensen gevolgd, die mij niet kenden en dat betekende dat ik nu geblokkeerd was voor 2 dagen. Krijg nou tieten!

Denkbeeldige druppel

Er zijn grenzen aan geduld, maar bij Facebook liep er inmiddels een vloedgolf aan irritaties uit de emmer. Ik heb mezelf daarna een paar vragen gesteld:

  • Heb ik Facebook nodig? Nee.
  • Heb ik lol aan Facebook? Nee.
  • Ga ik Facebook missen? Nee.
  • Is er iets waardoor ik op Facebook zou moeten blijven? Ja, en dat is alleen vanwege dit blog. Ik kan het me niet veroorloven om helemaal niet meer actief te zijn op Facebook, omdat ik er ook over wil kunnen schrijven. Maar zakelijk ligt Facebook er even uit.

Even uitge-liked

Ik heb zo mijn redenen gehad, maar er zijn er meer te bedenken:

Edwin Korver (Gonzalez) - CROSS SILO BV
Edwin Korver (Gonzalez) - CROSS SILO BVhttps://cross-silo.com
CEO, CROSS SILO BV en Uitgever van iCity Magazine
 
Ontwerper van de ROUNDMAP - een 360-graden mapping systeem gericht op waardecreatie, klantinteractie en duurzame klantwaarde (CLV) - https://roundmap.com
 
Eerder werkzaam voor o.a. Dow Jones (US), CMG Finance (NL), SCSK Corporation (Japan), The Internet Plaza en Enternet. Beschikbaar als lid RvB (CMO/CDO/CSO) of RvC.

More from author

3 REACTIES

  1. Ofwel, ik ben even uitge-liked! Heeft vast geen betrekking op onderstaande vermelding?!

    “Krijg nou tieten!”,

    Haha, leuke blog en ik HEB tieten maar ben wat FB betreft ook wel ‘uitge-liked’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related posts

Advertismentspot_img

Latest posts

Meer 65-plussers hebben betaald werk

PERSBERICHT - Er zijn steeds meer ouderen van 65 jaar of ouder die betaald werk hebben. Uit cijfers van het CBS blijkt dat het...

Steeds meer Nederlanders gaan weer naar kantoor

Delft, 1 april 2021 - Sinds 8 februari is er een stijgende lijn te zien van het aantal mensen dat weer naar kantoor gaat....

Flinke groei online fietsplatform Find Your Bike door Coronaschaarste

Findyourbike, het online platform voor gebruikte én nieuwe fietsen dat in 2019 is gelanceerd, maakt een uitzonderlijke groei door sinds het aanbod van nieuwe...

Want to stay up to date with the latest news?

We would love to hear from you! Please fill in your details and we will stay in touch. It's that simple!