Leestijd: 3 min (read)

Gisterenavond, toen ik terugkwam van een avondje weg en mijn Tweetdeck aanzette, viel mijn oog op een berichtje waarin iemand vroeg wat toch die helikopter te betekenen had die hij hoorde. Ik liet me er verder niet door afleiden en ging door op mijn andere scherm waar ik net besloten had iets meer met mijn Google+ account te gaan doen omdat er daar naar mijn mening te weinig gebeurde, al zag ik tot mijn verbazing dat ik inmiddels al in zo’n 800 cirkels zit. Maar ja dat zegt op Google+ niets, want misschien hebben sommige mij wel in de “raar mens zoveel mogelijk negeren”-cirkel geplaats. Feit is wel dat ik lang niet van iedereen die mij in een cirkel heeft, updates voorbij zie komen, maar goed mijn eigen bijdragen zijn ook nog maar heel mondjesmaat dus misschien ligt het daaraan. Dan zie ik op het andere scherm een tweet van Marc van der Linden: “Het is dus goed mis hier in de buurt. Helicopters, ambulances en ME in de scheldestraat. geruchten over rellen en vechten”.

Terug naar Twitter

Digitale ramptoerist als ik ben is mijn hoofd nu definitief naar het twitterscherm gedraaid. Ik zie nog meer mensen erover twitteren en in no time heb ik op tweetdeck een kolom aangemaakt: #scheldestraat. Van minuut tot minuut kan ik nu volgen wat er daar gebeurt. Ondertussen ga ik wat krantensites langs om de ware toedracht te achterhalen want daarover schijnt op twitter nogal wat onduidelijkheid te zijn. De tweets begonnen namelijk met politie die klaarstaat voor het geval twee rivaliserende motorbendes slaags zouden raken. Een artikel in het AD meldde eerder al dat de politie daarvoor vreesde. Maar inmiddels zijn we al op het niveau van knokploegen en schietpartijen en het uitkammen van binnentuinen naar voortvluchtigen. Ik vind niets op de gangbare krantensites. Het AD, die toch vermoedde dat er wat zou kunnen gaan gebeuren, is nog stil; de Telegraaf besloot kennelijk pas de volgende ochtend de wakkerste krant te zijn en het Parool zwijgt zelfs in Amsterdams dialect. Nu.nl en AT5 doen ook nog niet mee. Weer een mooi voorbeeld van ‘the Media Gap’ zoals we die wel vaker zien. Was je bij wijze van spreken bij een concert waar de artiest flauwviel of wegbleef; zat je in een vliegtuig waarmee iets heftigs gebeurde; je kan er bij thuiskomst nog niets over op de reguliere nieuwssites vinden. En deze media gap wordt prachtig gedicht door een site als Twitter. Terug naar Twitter dus. Steeds meer foto’s duiken op, net als -onvermijdelijk- de grappen. Langzaamaan worden de kranten dan toch wakker. Het Parool en AD hebben als één van de eerste een stukje over het voorval en beiden baseren zich als bron op jawel; Twitter. Met fotomateriaal afkomstig van wederom, jawel; Twitter. Ik tweet nog even dat we niet moeten overdrijven omdat de media alles overneemt.  Dan kijk ik bij Google+, maar zie niets over het amsterdams gebeuren. Ik plaats zelf dan maar een link naar het bericht op Powned. De massale reacties blijven uit. Men post daar leuke gekke plaatjes, filmpjes of discussieert verder over de voor- en nadelen van Google+ ten opzichte van andere social media en ik zie niemand anders er melding van maken (nou zou het kunnen dat men mij uit Amsterdamse cirkels weert; ik beweeg me zelden in de juiste kringen) dus terug maar weer naar mijn twitterstream. Daar blijkt inmiddels dat er niet twee motorbendes slaags waren, maar dat de politie één bende wegens overlast heeft willen arresteren en dat dat redelijk uit de hand liep. En zo hebben wij als burgers dan toch een keer de media voorgelogen, ook wel eens leuk voor de verandering. Knap staaltje burgerjournalistiek toch? Via Twitter komt uiteindelijk de mededeling dat de helicopters vertrokken zijn, de rust is weergekeerd en men weer rustig kan gaan slapen. Het uitgebreidere artikel de volgende ochtend in het Parool is opgeleukt met de nodige video’s afkomstig van twitvid’s. Heb ik al eens eerder ergens gemeld hoeveel ik van Twitter houd?

4 REACTIES

 1. Ik zat afgelopen nacht ook vanaf 12:00 achter Twitter voor de updates @ #scheldestraat. Uiteindelijk hebben de meeste kranten wel een artikel geplaatst over de gebeurtenis van vannacht.
  Het enige kritiek van mij is dat de term bikerwar of motorbende-oorlog totaal misplaatst is. De media blaast het hierdoor enorm op. Het valt allemaal reuze mee.
  Op het moment dat beiden partijen of de president van Hells Angels als van Satudarah, publiekelijk aankondigen van JA er is een oorlog aan de gang dan is het pas ook reden tot paniek. De massale politie vertoon eergister op het leidseplein, is naar mijn mening correct gebeurd. Preventief handelen is oke. Voorkomen is beter dan genezen.
  Maar nou ben ik alleen nog benieuwd naar hoe; 1. de politie wist dat er leden van Satudarah mc in Amsterdam was? 2. op grond waarvan is de ‘controle’ geweest en waarom is het uit de hand gelopen, wat er heeft toe geleid dat alle aanwezigen ca 56 leden zijn opgepakt en vast zitten. Kortom justitie en politie ga eerst alleen spectaten en laat ze voorlopig even met rust, niet zo zenuwachtig doen.

 2. Toch wel weer een voorbeeld waarbij e.e.a. door de media tot iets wordt verheven wat het eigenlijk niet is. Wat allereerst gisteren opviel was dat alle kranten die ik heb gelezen, klakkeloos de spelfout hadden overgenomen door de Molukse motorclub als Saturadah te benoemen. Een klein beetje zichzelf respecterende journalist had een dergelijke spelfout er toch zonder problemen uit kunnen halen; nu toont het maar weer eens aan dat de internet “kranten” weinig tot niets toevoegen aan voorgekauwde berichten die 1-op-1 worden overgenomen.

  En alle Twitter verslaggeving ten spijt, we weten eigenlijk nog steeds niet wat er nu precies gebeurd is. Wel zie ik veel politie op de been, maar waarom is niet duidelijk. Uiteindelijk zijn er blijkbaar wel een aantal messen gevonden, maar dat lijkt er tegenwoordig in het uitgaansleven van een willekeurige grote stad nu eenmaal bij te horen.

  Wat blijft is het gevoel dat de media het allemaal niet veel interesseert, tenzij ze het op een presenteerblaadje aangeboden krijgen. En via de real-life soap die Twitter heet krijg je dan wel het gevoel dat je erbij bent, maar eigenlijk weet je verder ook niet veel meer dan wat vage speculaties. Doe mij dan toch maar weer die leuke plaatjes.

 3. opvallend was gewoon dat het lang duurde voor er in de traditionele media uberhaupt melding van onrust werd gemaakt. Iets wat zeker van at5/parool verwacht mag worden. Lijkt me als je in de buurt woont wel fijn te weten dat er wat speelt. Dat er meer tijd nodig is uit te zoeken wat er precies speelt snap ik. Maar zeker gezien het feit dat er geanticipeerd was door politie en kranten (AD) op ongeregeldheden viel de stilte op. En opvallend was inderdaad de overname van (al dan niet juiste) tweets door de media. (later wel gerectificeerd trouwens)
  Voor de liefhebber die los van deze discussie wil weten wat er nou precies speelde een link naar 1 vd artikelen van vandaag in de media http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Nederland/309597/Politie-arresteert-met-behulp-van-ME-56-leden-motorclub.htm

 4. Eens met Liekelamb qua mediagap ‘ouderwetse’ media.
  Wat mij echter meer stoort is het gebrek aan het melden van feiten. Stuk van Elsevier is wel feitelijk, met wat aannames. Maar mensen wat een blunders bij bv NOS nav Noorwegen, ze lieten vrijdag de 22e nota bene een opsomming zien van (“eerdere”) aanslagen door al queda. Toen ben ik weggezapt. Is het zo moeilijk te melden : er zijn 7 doden door een bomaanslag in Oslo, er schijnt een schutter op dit en dat eiland mensen neer te schieten. Wij hebben nog geen nadere info over dader(s) of motief. Wij informeren u zodra wij daar meer over weten.

  Ik bedoel ” snel” en “als eerste” het “nieuws” brengen mag niet ten koste gaan van zorgvuldigheid. Wanneer ‘gerenomeerde media als nos dat gaan doen dan walg ik daarvan. Waarheidsvinding moet als prioriteit nr 1 staan. Voor insinuaties en invuloefeningen hebben we de Prive cs uitgevonden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.