Leestijd: 4 min (read)

Thomas Moradpour, International Marketing Director bij PepsiCo in New York, beschreef in “Back To School – 10 Leadership Lessons From Twitter” op een prachtige manier de vormen van leiderschap, die dankzij Twitter ontstaan zijn. Dit is een vertaling van zijn blogpost.

Door de opkomst van de sociale media staan meer leiders op dan ooit tevoren: mensen die het voorbeeld geven en anderen inspireren hen te volgen. Volgens Thomas komt dat doordat sociale netwerken als Twitter mensen in staat stellen tegelijk te leren én te schitteren door het toepassen van de meest krachtige vorm van leiderschap: “Leading by example” ofwel leiderschap tonen door het goede voorbeeld te geven.

Participeren op Twitter is een fantastische manier om te groeien in je rol als leider, zolang je tenminste open staat voor de mening van anderen en continue wilt blijven leren.

Hieronder beschrijven we het type leider wat ook jij kunt worden op Twitter .. en daarbuiten!

1. DE INSPIRERENDE LEIDER

Of je nu een orginele posting plaatst, of een opmerkelijk bericht doorstuurt van een ander, Twitter is een fantastisch medium om anderen te inspireren, aan het denken te zetten en zich te ontwikkelen.

2. DE DELENDE LEIDER

Twitter is een plek waar je eindeloos kunt nemen – ideeën, nieuws, inspiratie. Bedenk dat jij het in je hebt om het een plek te maken waar je kunt delen – je tijd, je ideeën, je ervaring – opdat anderen er hun voordeel mee kunnen doen.

3. DE UITDAGENDE LEIDER

Je doet anderen een groot plezier als je ze uit hun comfortzone haalt. Bevestig niet domweg wat anderen willen horen, maar stel vragen die hen uitdagen om bestaande wijsheden en werkelijkheden te toetsen. De uitdagende leider is niet diegene die klakkeloos alles van anderen overneemt, maar hij/zij die kritische vragen stelt, kanttekeningen plaatst en controversieel durft te zijn, zelfs als dat ze – op het eerste gezicht – minder populair maakt.

4. DE STANDVASTIGE LEIDER

Leiders hebben een visie en soms wordt deze stevig bekritiseerd. De standvastige leiders weten waarvoor zij vechten en verdedigen waar ze voor staan, ook al maakt het hen niet populair. Velen zullen deze leiders waarderen om hun standvastigheid, maar niet iedereen.

5. DE CENTRALE LEIDER

Twitter is één groot bord met spaghetti, laten we wel wezen. Er zijn tientallen miljoenen accounts en iedereen kwettert er vrolijk op los, in een veelheid aan onderwerpen, talen en culturen. De leiders op Twitter vormen platformen, waar anderen zich omheen kunnen bewegen. Mooie voorbeelden hiervan zijn #durftevragen en #fail. De kracht van de leider is deze centra te creëren, de grondregels vast te stellen .. maar vervolgens het spel aan anderen over te laten.

6. DE VOLGZAME LEIDER

Leiderschap betekent niet dat je altijd de rol van leider op je moet nemen. Meer dan eens volgen de beste leiders het voorbeeld van anderen, en maken ze deel uit van een groter geheel.

7. DE WAARDERENDE LEIDER

Een ware leider is niet zelfingenomen. Om te worden erkend als leider, dien je genereus te zijn naar anderen, op een manier zoals je zèlf als leider gewaardeerd zou willen worden. En dat begint niet met het wachten op de complimenten van anderen, maar door ze eerst zelf uit te delen. Retweet berichten, beantwoord vragen, reageer op ideeën, en promoot anderen waar je kunt .. ruim voordat zij het voor jou doen.

8. DE RESPECTERENDE LEIDER

Geen enkele leider kan succesvol zijn op de lange termijn door zich te distanciëren van anderen of door ze te beledigen. Door de beperkte mogelijkheid om te beschrijven wat je precies bedoelt, is het onvermijdelijk dat een posting van 140 karakters soms verkeerd wordt begrepen. Echte leiders op Twitter weten hoe ze op een buitengewone manier mensen kunnen insluiten, vriendelijk en respectvol zijn .. door te luisteren, anderen te respecteren en door conflicten te vermijden.

9. DE VERGEVENDE LEIDER

Op dezelfde manier voorkomen leiders dat ze zich negatief naar anderen opstellen, of beledigd raken door opmerkingen of een verkeerde interactie. De vergevende leider is niet haatdragend.

10. DE FEILBARE LEIDER

Tenslotte, leiders maken net zo goed fouten, maar ze weten er op een elegante manier mee om te gaan. Er zijn vele voorbeelden op Twitter, waar leiders hun fouten eerlijk toegaven en hiervoor alle respect kregen. Ware leiders weten dat zij feilbaar zijn en zijn niet bang om dat toe te geven.

Nu naar jou: Wat voor leider wil jij zijn?

5 REACTIES

    • Leuk, dat deed dit stukje voor mij ook.

      Wat mij het meest drijft is mensen deel te laten nemen aan de sociale media. Elk individue wat ik enthousiast kan maken voor de sociale media is weer iemand die luistert en leert en vervolgens zelf participeert, deelt en inspireert. Zo zijn we allen tegelijkertijd fakkeldrager, toeschouwer en deelnemer aan de Social Universe.

      Overigens, kennelijk inspireert dit stuk op zichzelf al velen, want uit de statistieken blijkt dat het zeer veel gelezen wordt!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.