iCity Magazine http://icity.nl Let's Connect The Dots Tue, 02 Feb 2016 14:23:22 +0000 nl-NL hourly 1 Richard van Hooijdonk: 2030 here we come! http://icity.nl/2016/02/01/richard-van-hooijdonk-2030-here-we-come/ http://icity.nl/2016/02/01/richard-van-hooijdonk-2030-here-we-come/#respond Mon, 01 Feb 2016 12:32:08 +0000 http://icity.nl/?p=8267 Trendwatcher en internationaal topspreker Richard van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen. Nieuwe technologie zal impact hebben op alles wat we doen. 

Inmiddels zijn de spraakmakende inspiratiesessies door ruim 300.000 mensen bijgewoond en werkt hij samen met RTL en BNR. In 2013 werd zijn masterclass door RTL en Nyenrode verkozen tot RTL masterclass. Met zijn internationale researchteam onderzoekt hij ‘megatrends’ als robots, drones, Internet of Things, big data, biomimicry en de effecten van nieuwe technologie op vele sectoren.

Een paar opmerkelijke quotes uit het uiterst fraai vormgegeven e-book:

“De kosten van de gezondheidszorg stijgen jaarlijks met 5% en in 2050 zijn de meeste landen failliet, doordat ze de kosten van gezondheidszorg niet meer kunnen betalen.

“Big data voorspelt zelfs hoe een bepaalde beslissing ons leven gaat beïnvloeden. Het gaat alles veranderen.”

“We werken straks drie dagen en krijgen een basisinkomen voor de overige twee dagen.”

“De ouderen hebben in 2025 allemaal een slimme pil die communiceert met IBM’s Watson, de slimste arts ter wereld.”

“Nog vóór 2020 lanceert Ikea een 3D-printer die goedkoper is dan honderd euro, waarmee je thuis meubels kunt printen.”

“Elk product krijgt een digitale laag, waarmee het met de cloud communiceert. Deze signalen worden geanalyseerd en ‘triggeren’ andere apparaten om actie te ondernemen.”

“In de wereld van 2020, waarin ruim vijftig miljoen apparaten met elkaar zijn verbonden, voelt de terrorist van de toekomst zich comfortabel.”

Het e-book staat bomvol voorspellingen. Wie niet verrast wil worden door de storm, doet er goed aan de weerberichten in de gaten te houden. Wie niet verrast wil worden door de toekomst, doet er goed aan Richard’s voorspellingen ter harte te nemen.

Download hier het e-book: Trends! 2030 here we come

]]>
http://icity.nl/2016/02/01/richard-van-hooijdonk-2030-here-we-come/feed/ 0
Chaos: dé voedingsbodem voor innovatie! http://icity.nl/2016/01/19/chaos-de-voedingsbodem-voor-innovatie/ http://icity.nl/2016/01/19/chaos-de-voedingsbodem-voor-innovatie/#respond Tue, 19 Jan 2016 10:39:23 +0000 http://icity.nl/?p=8236 Scarlett Johansson speelt de bijzondere rol van Lucy in de gelijknamige science fiction film uit 2014. In de film verkrijgt Lucy telekinetische gaven als de smart drugs, die ze gedwongen in haar lichaam moet meedragen, gaan lekken. Het is echter niet het ietwat overtrokken plot was me aan het denken zet, maar een uitspraak van Lucy.

Aan het eind van de film oppert Professor Norman (acteur Morgan Freeman) dat de wereld niet klaar is voor de gaven en kennis waar Lucy toegang toe heeft gekregen. De mens is egoïstisch en machtbelust, aldus Norman, en dus kan kennis alleen maar leiden tot chaos. Lucy antwoordt daarop: “Ignorance brings chaos, not knowlegde.”

Een paar dagen eerder reageerde iemand op Facebook op een posting met de opmerking: “This is a Red Monkey”. Ik begreep de term niet, dus zocht het op. Dat leidde naar de volgende interessante uitleg:

In de video is auteur, innovatie expert en architect Jef Staes aan het woord. Hij legt uit dat innovatie -net als biodiversiteit in de natuur- niet ontstaat in het hart van de organisatie, maar juist aan de randen. Daar waar de organisatie raakt aan andere ecosystemen. Dat lijkt mij een verdedigbare stelling.

Maar Jef Staes concludeert ook dat innovatie niet kan gedijen in een cultuur van ‘consensus’, maar juist gebaad is bij een cultuur van ‘conflict’. En met beiden heb ik wat moeite.

Conflict | Laten we de uitspraak van Lucy er weer even bijhalen: “Ignorance brings chaos.” Het woord chaos duidt op ‘ongewenste disorganisatie of algehele verwarring’. Er is -in voorkomend geval- in ieder geval géén sprake van een gemeenschappelijke visie over de mogelijke uitkomst(en). Je kunt uiteraard stellen dat meningen ingegeven kunnen worden door tegenstrijdige belangen, die op zichzelf weer aanleiding kunnen geven tot conflict (als in ‘conflict of interest’). Maar is dit een toestand of een reactie?

Voor mij is de aanduiding ‘chaos’ voldoende. Conflict draagt een te negatieve annotatie. Die volgens Jef ook prima vermeden kan worden door de innovatie (Red Monkey) aan de rand van de organisatie te laten ontstaan. Pas als de Red Monkey in de kern van de organisatie wordt geïntroduceerd, kan een conflict ontstaan. Het conflict moet mijn inziens dan ook gezien worden als een mogelijke reactie op de verandering van de status quo. Niet als een toestand die je in je organisatie (bewust) wilt cultiveren.

Consensus | Een organisatie heeft een bepaalde structuur en tracht iets voort te brengen. Ik heb echter zelden meegemaakt dat een directie pas tot uitvoering over ging als iedereen in de organisatie het met de nieuw ingeslagen weg eens was. De meeste organisaties worden autocratisch geleid, dus ik zie de consensus-cultuur niet. Gedeelde visies, prima, maar instemming, als bedoeld in consensus, ik geloof het niet.

Wellicht bedoelt Staes met consensus een vorm van volgzaamheid? Want waar orde heerst, heerst volgzaamheid. Het antoniem van volgzaamheid is assertiviteit. En sommigen vertalen dat terug naar agressiviteit: de onmacht om kritiek te uiten of je eigen mening te vormen kan omslaan in agressie. Wellicht ligt daar de basis naar Jef’s conflict-denken?

Vooruitgang en Orde versus Chaos

Los van de woordkeuze, kan ik alleen maar waardering opbrengen voor de Red Monkey analogie van Jef Staes. Aanvullend: al tijdens de verlichting waren denkers het erover eens, dat vooruitgang onlosmakelijk verbonden was met chaos. Ook econoom Joseph Schumpeter ondersteunde die visie, toen hij stelde dat technische innnovatie de enige werkelijke bron van economische groei is. In chaos, waar de consensus ontbreekt, ontstaan krachten die de hegemonie van de ‘orde’ kunnen aantasten. Chaos is de disruptie van de status quo.

Waar ik het met Staes zondermeer mee eens ben, is dat de ideale voedingsbodem voor innovatie daar is waar de onzekerheid het grootst is en de invloed het kleinst: aan de randen van de organisatie, dicht op de markt, in het hart van de conversaties.

In de context van orde vs. chaos, kun je nog vele aspecten noemen, die elk een andere kijk geven op de Red Monkey. Denk aan:

 • Volgzaamheid vs. assertiviteit
 • Introvert vs. extrovert
 • Inzicht vs. uitzicht
 • Gedeeld zijn vs. verdeeld raken
 • Bedrijfsgeheimen vs. transparantie
 • In-corporatie vs. co-operatie
 • Efficiency vs. effectiviteit
 • Discrepantie vs. relevantie
 • Flow vs. grow
 • Profit vs. purpose
 • Ego-system vs. eco-system
 • Top-down vs. bottom-up
 • Inside-out vs. outside-in
 • etc.

P.s. En ja, het was Jef Staes zelf die op de Facebook post reageerde.

]]>
http://icity.nl/2016/01/19/chaos-de-voedingsbodem-voor-innovatie/feed/ 0
Digital Trends 2016 http://icity.nl/2016/01/03/digital-trends-2016/ http://icity.nl/2016/01/03/digital-trends-2016/#respond Sat, 02 Jan 2016 23:30:01 +0000 http://icity.nl/?p=8159 We hebben de meest opmerkelijke Digital Trends voor 2016 voor u op een rijtje gezet. Wilt u toekijken, bijblijven of voorblijven: de keuze is aan u.

1

AD-TENTION

Digital Marketeer Jeff Bullas betoogt dat er een verschuiving nodig is van het betaald online adverteren naar het ‘aandachtig’ investeren in zogenaamde ‘digital assets’ (website, communities, apps, etc.). De aversie tegen online ads loopt snel op.

Consumenten blokkeren in toenemende mate online advertenties (penetratie ad blockers in Duitsland: 25%, in Nederland: 14%), waardoor het steeds moeilijker zal worden de doelgroep online te bereiken. Ondanks het toenemend blokkeren van digitale advertenties verwachten de meeste forecasters een groei in 2016 in digital ads (+14%).

Forbes: An earlier edition of the Adobe study suggested that using ad blocker use skews strongly toward younger audiences, with self-reported rates approaching 40% for 18-29 year olds, and near half for young men.

Voorblijvers investeren vooral duurzaam in aandacht. Middels klantinteractie: op de eigen website, in online communities en social media; via feedback systemen, marketing automation, little data, native advertising, content marketing, gesponsorde artikelen, etc.

2 VIDEO, APPS & MOBILE

Deze 3 lijken de komende jaren hand-in-hand te gaan. Door de uitrol van 4G is mobile video in populariteit enorm gestegen. Tel daarbij op dat Google de content uit apps gaat meewegen in de search ranking en je begrijpt de enorm kracht en invloed van dit trio. Storytelling in triple format!

Mobile Data 2014-2019

Search Engine Land: Google is anticipating that mobile traffic will dominate. It’s already happening: this year, more people used mobile search than web search in 10 different countries.

Voorblijvers investeren daarom in video, in een eigen app en in mobiel. Beeld is daarbij leidend; context bepaalt de relevantie en content is nog altijd doorslaggevend. Vermaak en gemak spelen hierbij een steeds grotere rol.

3 HYPERLOCAL

Na jarenlang het digitale vacuüm van het internet en social media te hebben verkend, gaan we op zoek naar meer sociale intimiteit. In 2016 keren we netwerken als Facebook, Google+ en Twitter weer meer de rug toe, om ons te verkneukelen aan vrienden in besloten netwerken als Instagram, Whatsapp en Snapchat. Alleen LinkedIn lijkt de dans te ontspringen.

Die sociale intimiteit vertaalt zich ook terug naar zingeving (meaning), zoals we in 2015 al terugzagen in opkomst van vers-concepten als HelloFresh, BeeBox en Willem & Drees.

Trends 2016 - Willem & Drees

Voorblijvers richten zich op niches, zoals de neo-hippies. Marketeer Seth Godin spreekt van de Paarse Koe – maak je product of dienst ‘opmerkelijk’. Bouw rond de klanten die hierop resoneren een digitale (mobiele) community, die je verwendt tot je erbij neervalt. Durf buitengewoon te zijn, het loont in 2016!

4JUST WEAR IT

De wearables waren in 2015 al hot, maar ook in 2016 stijgt die trend hard door. Niet in de laatste plaats door de grotere beschikbaarheid van apps voor smartwatches.

Maar wearables zien we ook terug in kleding en andere attributen om bijvoorbeeld biometrische gegevens te verzamelen. Het succes van de FitBit fitnesbandjes wordt overigens al vergeleken met die van Apple’s iPod – met hetzelfde risico van dien. Komende week zullen we op de CES 2016 weer een hoop nieuwe wearables te zien krijgen.

Digital Trends 2016 - Fitbit

Voorblijvers maken betalingen, dienstverlening, informatievoorziening, sensoren, reactors en applicaties geschikt voor de smartwatch. Of innoveren op het gebied van IoT sensors en reactors, slim verborgen of juist opvallend verwerkt in kleding en attributen.

5 I’M YOUR ROBOT

AI (Artificial Intelligence), ook wel machine learning, doorbreekt in 2016 een aantal barrières. AI vinden we terug in persoonlijke digitale assistenten als Apple’s Siri, Microsoft’s Cortana en Google Now.

Met de komst van huisrobots als Maya en Buddy zal kunstmatige intelligentie ons leven weer een beetje meer veranderen.

Vergeet de zelfrijdende auto niet: in 2015 reed Vincent Everts al met een aangepaste Tesla Model X deels autonoom van Amsterdam naar Groningen. Een doorbraak verwachten we, gezien de eisen ten aanzien van de veiligheid, niet voor 2018-2020.

Voorblijvers maken gebruik van slimme online assistenten, die bezoekers helpen met het nemen van beslissingen, al dan niet op grond van sensoren, koopgedrag en andere data. Anderen zorgen ervoor dat de site geoptimaliseerd is voor digital assistants.

6 VIRTUAL REALITY

Hoewel Virtual Reality nog in de kinderschoenen staat, zullen we in 2016 wel al een aantal doorbraken zien. Met name door de introductie van de Samsung Gear VRSony PlayStation VR en de Oculus Rift.

Het web bracht informatie dichterbij, met foto en video kwamen de beelden, maar met VR beleven we het straks écht. Binnenkort bekijk je Netflix in VR, dompel je jezelf onder in een virtuele ruimte, ben je een rockster op een live podium of speelt samen in 3D/VR games.

Voorblijvers denken nu al na over hoe ze klantbelevingen middels VR kunnen optimaliseren. Adverteerders, die gamers willen bereiken, onderzoeken de nieuwe mogelijkheden.

7 MARKETING AUTOMATION

Niet langer willen klanten een one-size-fits-all behandeling, maar verwachten ze dat aanbieders relevante informatie bieden, op het juiste moment, afgestemd op hun situatie. Niet responsive, maar adaptive.

Met de toename van de complexiteit van de digitale klantreis is marketing automation daarmee niet alleen een vereiste geworden, het heeft volgens de bezoekers van SmartInsights.com ook de ‘meeste impact in 2016’.

Digital Trends 2016 - Marketing Automation

Bij marketing automation gaat het niet om de contactmomenten zelf, maar om de totale merkbeleving gedurende de (digitale) klantreis.

Voorblijvers brengen de variabelen van de klantreis in kaart en automatiseren de workflow rond de contactmomenten middels applicaties als Hubspot, Pardot, Act-On of InfusionSoft.

8 PAY TO PLAY

Social media werd lang bejubeld door marketeers, omdat het de mogelijkheid bood gratis reclame te maken voor het merk. Maar die tijd is voorbij. Net als olie heeft content een peak bereikt. Wie aandacht wil moet betalen.

Adverteren op Facebook is in 2015 flink toegenomen. Snapchat durft zelfs 750.000 USD per dag te vragen aan adverteerders, zoals voor de film Ouija:

Voorblijvers integreren social media advertising in de digital marketing strategie.

9 CONTENT OPTIMISATION

Nu zoekmachines overgegaan zijn naar het indexeren van de gehele inhoud van de website of app, en niet uitsluitend rankt op basis van een subset van korte omschrijvingen en steekwoorden, is het zaak de content zelf te optimaliseren.

Zowel Google als Bing waren eenvoudig te beïnvloeden door schimmige SEO technieken. Hoog in de zoekresultaten staan is immers een halszaak: een analyse van online ad network Chitika liet al zien dat 91,5% van de zoekers de links op de 1e pagina aanklikt en slechts 6% de 2e pagina. De 1e positie mag zich zelfs verheugen op 32,5% van de clicks.

percentage-of-traffic-by-google-results-position-chitika

percentage-of-google-traffic-by-results-page-chitika

Voorblijvers optimaliseren zowel de context als de content op de website en andere digital assets, in zowel owned, earned als paid media. Een focus op META-tags is achterhaald.

]]>
http://icity.nl/2016/01/03/digital-trends-2016/feed/ 0
Marketing Technology 2015 http://icity.nl/2015/11/30/marketing-technology-2015/ http://icity.nl/2015/11/30/marketing-technology-2015/#respond Mon, 30 Nov 2015 22:54:55 +0000 http://icity.nl/?p=8114 Op 1 december 2015 organiseert Crux in samenwerking met Adfo Group de tweede editie van het Marketing Technology 2015 event, “het grootste, jaarlijkse event over tools en technieken voor de toekomstgerichte marketeer.”

marketingtechnologie2015

Kennis over tools en technieken is onontkoombaar voor moderne marketeers. Marketing Technology 2015 geeft je overzicht en praktische tips. Voor het verbeteren van customer experience bijvoorbeeld. En hoe je met de nieuwste data-analyse technieken meer klanten in je winkelmandje krijgt.

martech15-banner

martech-intro

Wij doen vandaag verslag vanaf het event. Klik hier voor het dagprogramma.

Dagvoorzitter Wim Andréa opende rond 10:00 uur het event.

Jur Gaarlandt -|- SparkOptimus

Senior Manager, was de eerste spreker. Jur kwam met een leuke analogie tussen de inzet van marketing technologie versus de experimenten van schaakgrootmeesters Kasparov, volgend op zijn verlies tegen IBM’s Deep Blue schaakcomputer. Die experimenten wezen uit dat een amateur schaker, met gemiddelde schaakprogramma’s en een goede werkwijze om beschikbare data te raadplegen, het kan winnen van grootmeesters.

Terugvertaald naar de inzet van marketing technologie wijst Jur op de noodzaak de gebruikte tools tot in de puntjes te beheersen, aangevuld met een mix van mensen uit verschillende disciplines, duidelijke werkafspraken en toegang tot intuïtieve data.

 • Understand the tools you work with
 • Have clear and logical processes
 • Work with multi-disciplinary teams

Dennis van Heezik -|- Philips

Head of Marketing Technology, nam het stokje over en zette Philips kortweg neer als ‘de tweede leverancier van licht na de zon’. Met ruim 50 miljard actieve lichtbronnen twijfelen we daar niet aan.

Dennis vertelde over de wijze waarop digital marketing is embed binnen Philips Lighting, wat volgend jaar als zelfstandig bedrijf verder gaat. Model leest van boven naar beneden (create, engage, convert) en van links naar rechts:

martech15-philips

De 6 belangrijkste lessen/trends voor Philips vatte hij als volgt samen:

 1. From silo to integral (de silo is dood)
 2. Think Big start Small (lean/agile, stapsgewijs/iteratief)
 3. Prevent complexity & Stick to the Standards (KISS)
 4. Expensive is not always better (denk: snelheid + schaalbaarheid)
 5. Prevent ‘Guinea Pig Syndrome’ (als in: over 6 maanden zit de feature erin)
 6. Scale smart – be locally relevant (elke markt is anders)

P A U Z E

Mark Appel -|- Exact

Global Marketing Director Cloud Solutions, Exact is de afgelopen 3 jaar met 400% gegroeid, van 50.000 naar 225.000 betalende klanten, van 250 naar 750 medewerkers, naar 7 landen. Met SaaS in the cloud diensten. 90/95% van de klanten zijn kleine bedrijven (tot 20 man). Het huidige marketing automation team bestaat uit 8 man, voor alle 7 landen.

martech15-exact

De presentatie gaat in op hoe Exact marketing technologie inzet om de doelgroepen (5 persona’s) te bereiken. Maar ook de strategie komt kort aan de beurt: zo wordt Max Verstappen gesponsored om de brand awareness te vergroten en zo via product awareness naar lead generation te funnelen. En worden accountants via een nieuwe app centraal gesteld in de communicatie richting ondernemers, om zo eerder in de buyer cycle te stappen.

Thema’s voor volgend jaar voor Exact zijn:

 • multichannel engagement
 • personalization
 • mobile

Exact Technology Stack (van onder naar boven, met daar doorheen de customer journey):

 • Audiences & Persona’s (gewenste doelgroep)
 • Publishing (media channels)
 • Automation
 • Content creation (asset inventory)
 • Campaigns
 • Prospect & customer data (uitgangspunt)

‘Marketing is the new advertising. Marketing is the product. Marketing is the experience.’

Hans van Grieken -|- Gartner

Vice President Research Gartner & Executive Lecturer Nyenrode Business University – The future isn’t what it used to be.

bookSmallEr zijn 4 levels van Digital Mastery (uit: Leading Digital): Beginners, Fashionistas, Digital Masters en Conservatives. De praktijk leert dat out-performers (+26%) zich richten op de Digital Masters en een lange termijn strategie hanteren, maar die lange termijn visie wordt vanuit het C-kader niet ondersteund. Slechts 25% van de CEO’s vinden dat digital doorslaggevend is voor de business. Van de CIO’s is 41% van mening dat de omzet uit digital komt.

TREND #1 – Wees Biomodal: de Samurai vs. de Ninja – Unlock for innovation vs. Refactor to industrialize.

TREND #2 – Business as a System beweegt naar Business as a Platform. De slimsten zijn platformen aan het maken. Ecosystem, Enterprise en IT (van buiten naar binnen).

TREND #3 – Autonomous Business – een deel van de activiteiten worden door software, BI en IoT weggeautomatiseerd.

Voorbeeld van de complexiteit van de marketing – Digital Marketing Transit Map:

Digital Marketing Transit Map

Gartner for Marketing Leaders bevat een veelvoud van onderzoeken en rapporten.

Startup Award

3 Startup Pitches: Relay42 (content distributie naar multichannels), Sagent, Visualfabriq (Trade Promotion Master). De winnaar is Sagent, met hun applicatie voor ‘optimizing conversions’.


Adfo Groep is het grootste kennis- en netwerkplatform voor elke marcom-professional. CRUXDigital is specialist in Marketing Technologie operations.


In de context: Marketing Technology Cloudscape 2015 (klik voor grote weergave).

Marketing Technology CLoudscape

]]>
http://icity.nl/2015/11/30/marketing-technology-2015/feed/ 0
Zet technologie uw baan op de tocht? http://icity.nl/2015/09/21/zet-technologie-uw-baan-op-de-tocht/ http://icity.nl/2015/09/21/zet-technologie-uw-baan-op-de-tocht/#respond Mon, 21 Sep 2015 13:50:31 +0000 http://icity.nl/?p=7347 In de komende jaren zullen robots en software een groot aantal banen gaan inpikken. Staat uw baan straks ook op de tocht?

De voorspellingen lopen sterk uiteen: studies van Oxford University en Deloitte wijzen erop dat 35% van de huidige banen zullen worden overgenomen door technologie. Jeremy Howard meent zelfs dat alle dienstverlenende beroepen (80%) binnen 5 jaar kunnen worden vervangen door software.

Weten of jouw baan straks op de tocht staat? BBC doet een voorspelling.

Machine Learning versus Deep Learning

Jeremy Howard, data researcher en voormalig directeur van Kaggle, geeft aan verrast te zijn door het potentieel van deep learning. Anders dan bij machine learning, waarbij het algoritme gevoed wordt door data, is deep learning gebaseerd op denkpatronen die lijken op het menselijk brein (zie video).

Van alle banen in de ontwikkelde landen bestaat 80% uit een vorm van dienstverlening (het besturen van een voertuig, bereiden van voedsel, diagnostiseren van een ziekte, juridische precedenten zoeken, etc.): al deze functies kunnen binnen 5 jaar worden vervangen door software, aldus Howard.

Shift

Uit het genoemde onderzoek van Deloitte bleek overigens dat er in de afgelopen 15 jaar al een flinke shift is geweest van routinematige, laaggeschoolde banen naar uitdagende, hooggeschoolde banen. Welliswaar vernietigde technologie 800.000 banen, maar creerde het 3,5 miljoen ‘hoogwaardige’ nieuwe.

Datzelfde Deloitte deed eerder al onderzoek naar de gevolgen van eerdere technologische revoluties op de werkgelegenheid (vanaf 1800). De conclusie is overduidelijk: technologische innovatie zorgde (ook toen) voor méér banen dan dat ze vernietigde.

Social Disruption

Toch zal de komende technological disruption niet plaatsvinden zonder social disruption. Howard wijst er (zie bovenstaande video) mijn inziens terecht op dat de exponentiële groei van technologische innovatie – anders dan tijdens eerdere revoluties – vraagt om ingrijpende maatregelen om de welvaart duurzaam en evenredig te (blijven) verdelen.

iCity - Revolutions

]]>
http://icity.nl/2015/09/21/zet-technologie-uw-baan-op-de-tocht/feed/ 0
Social Selling werkt: de statistieken bewijzen het http://icity.nl/2015/09/15/social-selling-werkt-de-statistieken-bewijzen-het/ http://icity.nl/2015/09/15/social-selling-werkt-de-statistieken-bewijzen-het/#respond Tue, 15 Sep 2015 14:58:19 +0000 http://icity.nl/?p=7306 Het koopproces is veranderd en daarmee veranderde ook de rol van de verkoper. Die laatste is zich daarvan bewust: 71% van de verkopers geloven zelfs dat hun rol in komende 5 jaar radicaal zal veranderen. Zo valt te lezen op Social Media Today.

Bent u al bezig met social selling? De cijfers vertellen het verhaal: social selling kan een enorme impact hebben op uw verkoopstrategie.

Hieronder vindt u een infograph van Sales for Life, waarbij de cijfers voor zich spreken.

12-stats-that-prove-you-need-to-start-social-selling

]]>
http://icity.nl/2015/09/15/social-selling-werkt-de-statistieken-bewijzen-het/feed/ 0
Technologiegigant BlackBerry: van hero naar zero in 15 jaar http://icity.nl/2015/08/27/technologiegigant-blackberry-hero-naar-zero-15-jaar/ http://icity.nl/2015/08/27/technologiegigant-blackberry-hero-naar-zero-15-jaar/#respond Thu, 27 Aug 2015 19:00:19 +0000 http://icity.nl/?p=7153 “Who doesn’t have a smartphone?”, vraagt Jacquie McNish, co-auteur van ‘Geen bereik’, aan een zaal vol mannen. De meesten stijlvol gekleed in tweedelig pak. Er wordt wat gegniffeld. De Crackberries van toen (koosnaampje voor gebruikers die verslaafd waren aan hun BlackBerry) zijn nu ontnuchterde iPhone en Android gebruikers, hoewel een kwart nog altijd een BlackBerry op zak heeft.

Jacquie McNish

Op uitnodiging van initiatiefnemer en Crackberry van het eerste uur Vincent Everts hadden we ons met zo’n 130 man verzameld in het hoofdkantoor van KPMG in Amstelveen. Zeker geen verkeerde locatie, al was het een beetje ruim bemeten. Na een kort welkomstwoord nam Vincent het stokje over om op geheel eigen wijze het thema bij de kop te nemen: Blackberry kwam, zag, overwon én verloor. In krap 15 jaar. Kunnen we daar iets van leren?

Feitenrelaas
Bevlogen als altijd, bezeten van technologie en behept met een gezonde dosis ADHD strooit Vincent in 8 minuten eerst de broodnodige feitjes over ons heen (Tip: lees de review van Losing the Signal door Vincent zelf):

Beperkingen datanetwerken
Zo was BlackBerry voortgekomen uit Research in Motion, kortweg RIM en gevestigd in Waterloo (Ontario), wat in de jaren ’90 met RAM Mobile Data en Ericsson draadloze datanetwerken ontwikkelde voor tweerichtings-paging en e-mail. Mike Lazaridis, oprichter van RIM, kende de beperkingen van draadloze netwerken. Die technische kennis, gecombineerd met het zakelijke talent van Jim ‘The Shark’ Balsillie, bleek crusiaal bij de introductie van de BlackBerry smartphone in 2001 op de zakelijke markt.

Overigens had het toestal bijna ‘Blade’ geheten, maar de URL wees naar een porno website.

Mike and Jim

Geurillamarketing
RIM’s medewerkers gebruikten geurillamarketing technieken om de BlackBerry onder de aandacht van zakelijke gebruikers te krijgen. Met een kofferbak vol BlackBerry’s reden ze naar Wallstreet om dealers te overtuigen. Wat lukte. Om daarna de pijlen te richten op Washington en politici de mogelijkheid te bieden om hun e-mail te forwarden naar hun BlackBerry smartphone, zonder dat de IT-afdeling ze een haarbreed in de weg kon leggen. Geniaal!

KMPG Zaal

Jan Peter Balkenende
In Nederland trof de BlackBerry in 2003 rijpe bodem binnen het CDA. Meüs van der Poel was campagneleider van Jan Peter Balkenende in diens race naar een derde termijn. Meüs was ervan overtuigd dat ze hun SWAT-analyses goed voor elkaar hadden, maar de interne communicatie kon wel eens een struikelblok gaan worden. Jan Kees de Jager was penningmeester en had net daarvoor contact gehad met Vincent Everts over de BlackBerry. Een afspraak was snel gemaakt.

Intern communicatie wonder
De BlackBerry maakte het mogelijk om ruim 100 campagnemedewerkers in real-time op de hoogte te houden van de ontwikkelingen. Ook andere politieke partijen introduceerden daarna de BlackBerry. Maar net zo snel als het slimme apparaatje kwam, zo snel verdween het ook weer. “Dat gold ook voor het CDA.” grapte Bert De Vries destijds.

Balkenende raakte zelfs zo verslaafd aan zijn BlackBerry, dat hij het ding thuis verplicht in een mandje moest afleggen.

iCity-BlackBerry-CDA

Oprah
Ondertussen groeide het aandeel van BlackBerry gestaag onder zakelijke gebruikers, maar de stroomversnelling kwam pas echt op gang toen Oprah Winfrey de BlackBerry 7105t in 2005, vlak voor Kerst, uitdeelde onder het publiek als ‘Oprah’s Favorite Thing’. In de twee weken na die uitzending namen de verkopen met ruim 25% toe t.o.v. de twee weken vóór de show. Kort daarna werden diverse beroemdheden gespot met een BlackBerry. Madonna was een Crackberrie en volgens zeggen was haar huwelijk met Guy Richie er zelfs op gestrand. Obama zwoer bij zijn BlackBerry en weigerde deze als President op te geven.

Obama and his BlackBerry

iPhone introductie
Er leek geen vuiltje aan de lucht voor BlackBerry, tot 29 juni 2007: de dag van de introductie van de iPhone door Steve Jobs, een revolutionaire multi-touch smartphone. Jacquie McNish wist te vertellen dat co-CEO Mike Lazaridis van RIM tijdens het zien van de presentatie ervan overtuigd was dat Apple het nooit zou redden met zo’n device. De iPhone zou minimaal 50x meer bandbreedte nodig hebben dan een BlackBerry en dat was simpelweg niet beschikbaar.

Zoete broodjes
Hij had gelijk, maar desondanks gingen de iPhone’s als warme broodjes over de toonbank. Telco AT&T, waarmee Apple de iPhone gezamelijk had ontwikkeld, kreeg de schuld van alle iPhone problemen. Dat bezorgde de iPhone de bijnaam de ‘Jesus phone’.

iPhone introduction

Leuk detail in deze context is dat Google ook een team had gevormd om een smartphone te ontwikkelen en hun reactie op de introductie van de iPhone is achteraf de juiste gebleken. Het team concludeerde dat het in de toekomst niet om het apparaat zou gaan, maar om de software. Android is dan ook de grote winnaar.

Make us an iPhone killer
Ondanks dat de iPhone slecht functioneerde, kreeg de directie van RIM de opdracht van Verizon om een iPhone-killer te maken. Naar buiten toe was Mike ronduit negatief over de iPhone, maar intern: “.. if this [iPhone] catches on, we are competing with a [handheld] Mac, not a Nokia.” Het resultaat, de BlackBerry Storm, was echter een regelrechte nachtmerrie. In Nederland moest KPN 95% van de apparaten terugnemen. Verizon liet het product vallen en koos voor Motorola en Google’s Android.

The iPhone’s operating system took up 700 megabytes of memory, and used two processors.  The Blackberry had only one processor and used 32 MB.  The iPhone had a fully internet-capable browser, meaning that it would strain wireless networks.  It just hadn’t occurred to Blackberry that it might be possible to build a device that would force the wireless networks to expand their constraint rather than accept the constraint current technology had imposed.

Desondanks groei
Dat hield RIM overigens nog niet van groei af: in 2004 had het bedrijf 2 miljoen gebruikers, in 2009 waren dat er al 26 miljoen. Daarna begon het kantelen: Apple bracht ieder jaar een betere versie uit van de iPhone, terwijl de telco’s de bandbreedtes verder opvoerden. iPhone 3 kwam up-to-pair met BlackBerry voor de meeste zakelijke gebruikers.

Blackberry Evolution

BlackBerry Messenger
Eén van de missers van RIM was het afschieten van het idee van voormalig co-CEO Jim Balsillie om BlackBerry Messenger als een soort SMS 2.0 te gaan inzetten. Een dienst onafhankelijk van het mobiele platform, dus ook voor iOS en Android. Eerder had Mike zich al tegen het idee gekant, maar CEO Thorsten Heins het plan torpedeerde nam Jim ontslag. Of BBM een beter alternatief was geworden voor het in 2009 gestartte Whatsapp blijft gissen – het was in ieder geval gunstiger geweest voor de telecommaatschappijen.

BBM

QNX
Met de overname van de maker van het QNX operating system, volgens velen maar zeker ook Vincent Everts het beste mobiele OS van dit moment, kon BlackBerry eindelijk terugslaan. De eerste tablet op basis van QNX werd echter een flop. Inmiddels wordt QNX wel gebruikt in bijna 50% van de boordcomputers van ‘smart’ cars.

Nieuwe CEO’s
Na Thorsten Heins, die snel de vergetelheid zal ingaan, nam in 2013 John Chen de teugels over. De ex-CEO van Sybase kon, na een mislukte poging van grootaandeelhouder Fairfax Financial Holdings Ltd. om RIM over te nemen, het bedrijf naar rustiger vaarwater leiden. Overigens pas nadat het bedrijf op de beurs enorme klappen had opgelopen, ruim 20 miljard van zijn waarde had verloren en 40% van zijn medewerkers had moeten ontslaan. Met 1/7 van de oorspronkelijk omvang en 1/3 van het aantal personeelsleden moet BlackBerry zien te overleven. Het zal wel lastig worden: na een 22,5% marktaandeel op de wereldwijde smartphone markt in 2009 is het marktaandeel van BlackBerry gezakt tot onder de 1%.

Android versus BlackBerry

Jacquie McNish

Na de intro van Vincent Everts was het tijd om Jacquie zelf te horen. Ze was als journaliste in de gelukkige omstandigheid geweest toegang te hebben tot de directie van RIM toen het bedrijf zich nog in de aanloopfase bevond. In haar boek ‘Losing the Signal’ (‘Geen Bereik’) beschrijft ze de even spectaculaire opkomst als het verval van BlackBerry in krap 15 jaar.

Jacquie McNish

Ze vertelde hoe het bedrijf al vrij  snel moeite kreeg met het aantrekken van personeel: “At one point they hired everybody with a pulse.” Nieuwe medewerkers kregen een video van Mike en Jim te zien, omdat ze geen tijd hadden om die mensen zelf te verwelkomen. Mike en Jim hadden in Canada de status van half-goden bereikt.

Maar er was ook spanning. Mike en Jim waren geen vrienden. Mike had Tim nodig en zolang het goed ging zaten ze elkaar niet in de weg. Maar Jim vond dat Mike de rechtzaken rond vermeende octrooi-inbreuken compleet had verknald en Mike vond op zijn beurt dat hij Jim niet meer kon vertrouwen na het gedonder met aandelenopties.

Op mijn vraag, of een bedrijf überhaupt lang succesvol kan blijven met twee koppige CEO’s aan het roer, antwoordde Jacquie: “When Mike was told on an engagement party that Jim was a real shark and not to be trusted, Mike answered: I know, but he is my shark.” “But your right, the lack of trust between them wasn’t helping when things went south.”

Overigens werd INTEL vanaf de start ook geleid door sterke, tegenstrijdige karakters: Gordon Moore en Robert Noyce versus Andy Grove. Ook Microsoft kende die spanning tussen Bill Gates, Paul Allen en Steve Balmer, net als Apple met Steve Jobs en John Sculley. Maar in tegenstelling tot RIM was er bij die bedrijven wel steeds sprake van een éénduidige leider (INTEL rouleerde om de 3-5 jaar van CEO).

Jacquie beschreef de overtuiging waarmee Mike en Jim te werk waren gegaan. Net als Henry Ford geloofden beiden niet in consumentenpanels, maar in hun eigen overtuigingen. ‘Faster horses’ was ook voor hun geen zinvolle koersbepaling. En hoewel dat jarenlang subliem uitpakte, ging het daardoor ook mis. Mike heeft volgens haar te lang geanticipeerd op de beperkingen van draadloze netwerken, terwijl Apple juist de industrie een incentive gaf de netwerken op te schalen. Ook de noodzaak van een fysiek toetsenbordje raakte door de touchsceens snel achterhaald.

Apple had zich met de iPhone allereerst gericht op de iPod generatie, die het massaal aan zich had weten te binden. Pas toen het bedrijf zich op de zakelijke markt ging bewegen sloeg het noodlot bij BlackBerry toe en verloor het rap marktaandeel. Op de vraag hoe BlackBerry zich zo had laten passeren, antwoordde Mike: “First it goes slow, than it goes really fast”.

World_Wide_Smartphone_Sales_Share

Conclusies
De overtuigingen waren achterhaald, de ego’s te groot om fouten te erkennen (zoals ook IT-ondernemer Jan Baan in het publiek beaamde – uit eigen ervaring). Het twee-‘koppige’ bestuur voorkwam waarschijnlijk ook dat het bedrijf slagvaardig de koers kon wijzigen. Toch was RIM niet uniek: ook Nokia had de touch-revolutie onderschat.

BlackBerry heeft kunnen voorkomen dat het failliet ging. Dat was al een kunststukje op zichzelf, volgens Jacquie. Het lijkt volgens haar onwaarschijnlijk dat het bedrijf in de huidige vorm blijft bestaan. Chen heeft wel al ingezet op een nieuwe koers. Zo is QNX bij uitstek geschikt voor M2M oplossingen, tegenwoordige aangeduid met The Internet of Things. Ook op het gebied van security blijft BlackBerry een speler om rekening mee te houden.

“The barriers of competition have come down,” houdt Jacquie ons voor “while the pace of disruption is becoming faster and faster.” Banken, uitgevers en de energiesector zijn de volgende ‘sitting ducks’ van de digitale disruptie. Na het afvangen van dat laaghangende fruit zal blijken dat elke sector disrupted kan en zal worden. Technologie staat nooit lang stil ..

Het wordt tijd het boek te gaan lezen ..

Geen Bereik gesigneerd

Webmaster Spelling Notifications

]]>
http://icity.nl/2015/08/27/technologiegigant-blackberry-hero-naar-zero-15-jaar/feed/ 0
Steve Jobs – About Connecting the Dots http://icity.nl/2015/08/20/steve-jobs-about-connecting-the-dots/ http://icity.nl/2015/08/20/steve-jobs-about-connecting-the-dots/#respond Thu, 20 Aug 2015 17:04:55 +0000 http://icity.nl/?p=7088&lang=en A torrent of passionate words have already been written about Steve Jobs, founder of Apple, NeXT and Pixar (amongst others). So we are not going to add any more to it. However, when Steve spoke his Commencement Speech on Stanford University, we were touched by his understanding of connecting the dots.

Our mission as a magazine is captured by the words ‘Simply Connecting the Dots’. Steve Jobs’s story about connecting the dots truly matches our vision of what it takes to be able to paint a picture of the future.

This is a prepared text of the Commencement Address delivered by Steve Jobs, CEO of Apple Computer and of Pixar Animation Studios, on June 12, 2005.

Steve Jobs: “The first story is about connecting the dots.

I dropped out of Reed College after the first 6 months, but then stayed around as a drop-in for another 18 months or so before I really quit. So why did I drop out?

It started before I was born. My biological mother was a young, unwed college graduate student, and she decided to put me up for adoption. She felt very strongly that I should be adopted by college graduates, so everything was all set for me to be adopted at birth by a lawyer and his wife. Except that when I popped out they decided at the last minute that they really wanted a girl. So my parents, who were on a waiting list, got a call in the middle of the night asking: “We have an unexpected baby boy; do you want him?” They said: “Of course.” My biological mother later found out that my mother had never graduated from college and that my father had never graduated from high school. She refused to sign the final adoption papers. She only relented a few months later when my parents promised that I would someday go to college.

And 17 years later I did go to college. But I naively chose a college that was almost as expensive as Stanford, and all of my working-class parents’ savings were being spent on my college tuition. After six months, I couldn’t see the value in it. I had no idea what I wanted to do with my life and no idea how college was going to help me figure it out. And here I was spending all of the money my parents had saved their entire life. So I decided to drop out and trust that it would all work out OK. It was pretty scary at the time, but looking back it was one of the best decisions I ever made. The minute I dropped out I could stop taking the required classes that didn’t interest me, and begin dropping in on the ones that looked interesting.

It wasn’t all romantic. I didn’t have a dorm room, so I slept on the floor in friends’ rooms, I returned Coke bottles for the 5¢ deposits to buy food with, and I would walk the 7 miles across town every Sunday night to get one good meal a week at the Hare Krishna temple. I loved it. And much of what I stumbled into by following my curiosity and intuition turned out to be priceless later on. Let me give you one example:

Reed College at that time offered perhaps the best calligraphy instruction in the country. Throughout the campus every poster, every label on every drawer, was beautifully hand calligraphed. Because I had dropped out and didn’t have to take the normal classes, I decided to take a calligraphy class to learn how to do this. I learned about serif and sans serif typefaces, about varying the amount of space between different letter combinations, about what makes great typography great. It was beautiful, historical, artistically subtle in a way that science can’t capture, and I found it fascinating.

None of this had even a hope of any practical application in my life. But 10 years later, when we were designing the first Macintosh computer, it all came back to me. And we designed it all into the Mac. It was the first computer with beautiful typography. If I had never dropped in on that single course in college, the Mac would have never had multiple typefaces or proportionally spaced fonts. And since Windows just copied the Mac, it’s likely that no personal computer would have them. If I had never dropped out, I would have never dropped in on this calligraphy class, and personal computers might not have the wonderful typography that they do. Of course it was impossible to connect the dots looking forward when I was in college. But it was very, very clear looking backward 10 years later.

Again, you can’t connect the dots looking forward; you can only connect them looking backward. So you have to trust that the dots will somehow connect in your future. You have to trust in something — your gut, destiny, life, karma, whatever. This approach has never let me down, and it has made all the difference in my life.”

We couldn’t agree more ..

]]>
http://icity.nl/2015/08/20/steve-jobs-about-connecting-the-dots/feed/ 0
De oplossing zien is heel iets anders dan een oplossing hebben http://icity.nl/2015/07/30/de-oplossing-zien-is-heel-iets-anders-dan-een-oplossing-hebben/ http://icity.nl/2015/07/30/de-oplossing-zien-is-heel-iets-anders-dan-een-oplossing-hebben/#respond Thu, 30 Jul 2015 00:42:13 +0000 http://icity.nl/?p=6419 De toekomst zal er anders uitzien, zoveel weten we zeker. Maar wat de verandering precies zal zijn is lastig te voorspellen. Zeker als je probeert de problemen van morgen op te lossen met een tunnelvisie. Althans, dat kunnen we leren van de paardenpoep-crisis uit de vorige eeuw.

In het boek Superfreakonomics (opvolger van Freakonomics) beschrijven auteurs Steven Levitt en Stephen Dubner een case, die inzicht verschaft in ons probleemoplossend (on)vermogen. De case is gebaseerd op de master’s thesis van Eric Morris, waarmee hij magna cum laude afstudeerde aan Harvard. Morris deed een literatuurstudie naar stadsplanning in de 19e eeuw.

Wat wil het geval. Het transport in een stad als Londen of New York was in hoge mate gebaseerd op paardenkracht. Zo had New York eind 1800 maar liefst 150.000+ paarden rondlopen. Die paarden zorgden dagelijks voor 1,5 miljoen kilo aan paardenpoep en zo’n 150.000 liter aan urine. In andere woorden: de steden stonken. Of zoals Morris het verwoordde: “the stench was omnipresent.”

De algemene opinie was dan ook, dat als steden nog verder zouden groeien, ze zouden verdrinken in de paardenuitwerpselen.

In 1894, the Times of London estimated that by 1950 every street in the city would be buried nine feet deep in horse manure.

One New York prognosticator of the 1890s concluded that by 1930 the horse droppings would rise to Manhattan’s third-story windows.

Die paardenpoep en urine vormden overigens weer een onweerstaanbare aantrekkingskracht op vliegen, die berucht waren (en zijn) voor het verspreiden van ziekten. Daarmee vormden paarden niet alleen een milieuprobleem van schier ontembare omvang, maar ze verziekten letterlijk de snelgroeiende, grote steden.

Het was dan ook niet vreemd dat er een crisis uitbrak, de zgn. Great Horse Menure Crisis van 1894. En met de sterke groei van de steden in het achterhoofd was het iedereen duidelijk dat de problemen alleen nog maar verder zouden toenemen. Dus werd 4 jaar later een 10-daagse internationale conferentie georganiseerd, waarin stadsplanologen zich maar eens moesten buigen over de paardenpoepproblematiek. Na 3 dagen hielden de dames en heren het voor gezien: ze waren niet in staat een oplossing te bedenken.

In hindsight is dat op z’n minst opvallend te noemen. Een decenium eerder (in 1886) had Karl Benz immers al de Benz Patent-Motorwagen gebouwd, die nog altijd beschouwd wordt als de eerste productieauto met een verbrandingsmotor. Hoe kan het zijn dat ruim 12 jaar na die innovatie géén enkele stadsplanoloog een bruggetje wist te slaan naar die nieuwe technologie, om van daar uit een oplossing te bedenken?

Tunnelvisie
Net als de stadsplanologen van rond 1900 lossen we de problemen van morgen niet op door te turen naar het eind van de tunnel. Wie desondanks toch het licht denkt te zien, weet niet of dat van een tegenligger is, of van een opening 10 meter verderop waar nog net een kat doorheen kan. Zet dus die paardenkleppen af (om maar in het verhaal te blijven) en verbreed je horizon!

Bron: Wikipedia – Ford Model T (Tin Lizzy)

In deze context past heel mooi de uitspraak van Henry Ford: “If I had asked people what they wanted, they would have said faster horses”. Ford was een omdenker, geen tunneldenker. Hij introduceerde in 1903 de Ford Model A, slechts 5 jaar na de stukgelopen conferentie in 1898, maar het zou nog een paar jaar duren voor hij doorbrak met de Ford Model T, liefkozend de Tin Lizzy genoemd.

Quartz-crisis
Een ander mooi voorbeeld van hoe tunneldenkers hele industrieën kunnen doet vastlopen was de quartz-crisis. Hoewel het quartz-horloge strikt genomen een Zwitserse vondst was, waren het de Japanners, Chinezen en Amerikanen die er goede sier mee maakten. De Zwitsers waren simpelweg van mening dat de mechanische uurwerken superieur waren aan electronische, maar de consument kon het weinig schelen. Tussen 1970 en 1988 kromp het aantal werknemers in de Zwitserse horloge-industrie met maar liefst 75% (!) van 90.000 naar 28.000. En denk maar niet dat ze er iets van geleerd hebben.

Overigens wat door de Zwitsers als een crisis werd beschouwd, stond in de rest van de wereld bekend als de Quarz Revolutie.

]]>
http://icity.nl/2015/07/30/de-oplossing-zien-is-heel-iets-anders-dan-een-oplossing-hebben/feed/ 0
De wereldmachten staan op het punt van kantelen http://icity.nl/2015/07/09/de-wereldmachten-staan-op-het-punt-van-kantelen/ http://icity.nl/2015/07/09/de-wereldmachten-staan-op-het-punt-van-kantelen/#respond Thu, 09 Jul 2015 16:40:37 +0000 http://icity.nl/?p=6405 We staan aan de vooravond van een volgende crisis, zoveel is mij wel duidelijk. Vermoedelijk begint het medio september/oktober met een ineenstorting van de Amerikaanse obligatiemarkt, gevolgd door een razendsnelle afwaardering van opgeblazen tech-fondsen. Aangewakkerd door de ontvlamming van grote geopolitieke spanningen zal de onzekerheid in de wereld in rap tempo toenemen.

De beurzen in China hebben alvast een voorsprongetje genomen door in één maand 33% van hun waarde te verliezen. Overigens, wel nadat diezelfde beurzen in 1 jaar met 250% waren gestegen, net zoals overigens in 2007 gebeurde. Leve de margin traders!

Dat Griekenland valt lijkt mij onvermijdelijk, althans binnen Europa. Met oud-communist Tsipras aan het roer vist het land openlijk naar de mogelijkheden toe te treden tot de BRICS-landen. En visa-versa. Er ligt 100 miljard Euro op ze te wachten. Met Griekenland kunnen de BRICS-landen de druk op het IMF en de Wereldbank weer iets vergroten.

Daar zit mijn inziens de achilleshiel van de VS: sinds Bretton-Woods, of specifieker na het loslaten van de goudstandaard tijdens de Vietnam-oorlog, kunnen de VS de inflatie door de (olie)dollar uitsmeren over vrijwel de hele wereldhandel. Een sterke BRICS-tegenhanger van het IMF/Wereldbank zal de VS ongekend hard raken. Dit zal de Petrodollar in steeds grotere problemen brengen en daarmee het hele stelsel van Westerse banken.

China heeft ondertussen Rusland innig omarmd. In de wetenschap dat de Russische olie- en gasvoorraden niet alleen garant staan voor de vereiste groei van het buro binnenlands product, maar tevens China de beschikking geeft over voldoende olie en gas voor het geval de conflicten in de lijn van Oekraïne tot Yemen overslaan naar de eigen regio.

Amerika zag zich ondertussen genoodzaakt om Cuba – in 50 jaar via sancties economisch tot op het bot gesloopt – weer te bevrienden. Waarschijnlijk om daarmee de deur te openen naar Venezuela. Venezuela beschikt na Saoedi-Arabië over de grootste olievoorraden ter wereld. Want met de strijd in buurland Yemen is bouwen op Saoedi-Arabië geen zekerheidje meer.

Niet onbelangrijk daarin is het feit dat China in Zuid-Amerika, net overigens als in het Afrikaans contigent, aan een stevige opmars bezig is door steeds meer fabrieken, mijnen en bedrijven op te kopen. Wie nu de grondstoffenmarkt beheerst, is straks de grote winnaar als de economie weer aantrekt.

Wie de strijd gaat winnen lijkt minder een raadsel dan je zou denken. Ik sluit me aan bij Maddissons berekeningen, aangevuld met die van PricewaterhouseCoopers (zie hieronder). Hieruit blijkt dat de VS na 2016 sterk gaan inleveren op hun macht, net als Europa overigens. Terwijl BRICS-landen als China en India juist sterk in macht gaan toenemen.

Rusland zal er niet van profiteren, net zomin als het toch al failliete Japan.

machtsherstel

]]>
http://icity.nl/2015/07/09/de-wereldmachten-staan-op-het-punt-van-kantelen/feed/ 0