iCity Magazine http://icity.nl Simply Connecting the Dots Sun, 22 Nov 2015 22:01:52 +0000 nl-NL hourly 1 Zet technologie uw baan op de tocht? http://icity.nl/2015/09/21/zet-technologie-uw-baan-op-de-tocht/ http://icity.nl/2015/09/21/zet-technologie-uw-baan-op-de-tocht/#comments Mon, 21 Sep 2015 13:50:31 +0000 http://icity.nl/?p=7347 In de komende jaren zullen robots en software een groot aantal banen gaan inpikken. Staat uw baan straks ook op de tocht? De voorspellingen lopen sterk uiteen: studies van Oxford University en Deloitte wijzen erop dat 35% van de huidige banen zullen worden overgenomen door technologie. Jeremy Howard meent zelfs dat alle dienstverlenende beroepen (80%) binnen 5

The post Zet technologie uw baan op de tocht? appeared first on iCity Magazine.

]]>
In de komende jaren zullen robots en software een groot aantal banen gaan inpikken. Staat uw baan straks ook op de tocht?

De voorspellingen lopen sterk uiteen: studies van Oxford University en Deloitte wijzen erop dat 35% van de huidige banen zullen worden overgenomen door technologie. Jeremy Howard meent zelfs dat alle dienstverlenende beroepen (80%) binnen 5 jaar kunnen worden vervangen door software.

Weten of jouw baan straks op de tocht staat? BBC doet een voorspelling.

Machine Learning versus Deep Learning

Jeremy Howard, data researcher en voormalig directeur van Kaggle, geeft aan verrast te zijn door het potentieel van deep learning. Anders dan bij machine learning, waarbij het algoritme gevoed wordt door data, is deep learning gebaseerd op denkpatronen die lijken op het menselijk brein (zie video).

Van alle banen in de ontwikkelde landen bestaat 80% uit een vorm van dienstverlening (het besturen van een voertuig, bereiden van voedsel, diagnostiseren van een ziekte, juridische precedenten zoeken, etc.): al deze functies kunnen binnen 5 jaar worden vervangen door software, aldus Howard.

Shift

Uit het genoemde onderzoek van Deloitte bleek overigens dat er in de afgelopen 15 jaar al een flinke shift is geweest van routinematige, laaggeschoolde banen naar uitdagende, hooggeschoolde banen. Welliswaar vernietigde technologie 800.000 banen, maar creerde het 3,5 miljoen ‘hoogwaardige’ nieuwe.

Datzelfde Deloitte deed eerder al onderzoek naar de gevolgen van voorgaande technologische revoluties op de werkgelegenheid (vanaf 1800). De conclusie is overduidelijk: technologische innovatie zorgde (ook toen) voor méér banen dan dat ze vernietigde.

Social Disruption

Toch zal de komende technological disruption niet plaatsvinden zonder social disruption. Howard wijst er (in bovenstaande video) mijn inziens terecht op dat de sterk toegenomen, exponentiële groei van technologische innovatie – anders dan tijdens eerdere revoluties – vraagt om ingrijpende maatregelen om de welvaart duurzaam en evenredig te verdelen.

iCity - Revolutions

The post Zet technologie uw baan op de tocht? appeared first on iCity Magazine.

]]>
http://icity.nl/2015/09/21/zet-technologie-uw-baan-op-de-tocht/feed/ 0
Social Selling werkt: de statistieken bewijzen het http://icity.nl/2015/09/15/social-selling-werkt-de-statistieken-bewijzen-het/ http://icity.nl/2015/09/15/social-selling-werkt-de-statistieken-bewijzen-het/#comments Tue, 15 Sep 2015 14:58:19 +0000 http://icity.nl/?p=7306 Het koopproces is veranderd en daarmee veranderde ook de rol van de verkoper. Die laatste is zich daarvan bewust: 71% van de verkopers geloven zelfs dat hun rol in komende 5 jaar radicaal zal veranderen. Zo valt te lezen op Social Media Today. Bent u al bezig met social selling? De cijfers vertellen het verhaal:

The post Social Selling werkt: de statistieken bewijzen het appeared first on iCity Magazine.

]]>
Het koopproces is veranderd en daarmee veranderde ook de rol van de verkoper. Die laatste is zich daarvan bewust: 71% van de verkopers geloven zelfs dat hun rol in komende 5 jaar radicaal zal veranderen. Zo valt te lezen op Social Media Today.

Bent u al bezig met social selling? De cijfers vertellen het verhaal: social selling kan een enorme impact hebben op uw verkoopstrategie.

Hieronder vindt u een infograph van Sales for Life, waarbij de cijfers voor zich spreken.

12-stats-that-prove-you-need-to-start-social-selling

The post Social Selling werkt: de statistieken bewijzen het appeared first on iCity Magazine.

]]>
http://icity.nl/2015/09/15/social-selling-werkt-de-statistieken-bewijzen-het/feed/ 0
Technologiegigant BlackBerry: van hero naar zero in 15 jaar http://icity.nl/2015/08/27/technologiegigant-blackberry-hero-naar-zero-15-jaar/ http://icity.nl/2015/08/27/technologiegigant-blackberry-hero-naar-zero-15-jaar/#comments Thu, 27 Aug 2015 19:00:19 +0000 http://icity.nl/?p=7153 “Who doesn’t have a smartphone?”, vraagt Jacquie McNish, co-auteur van ‘Geen bereik’, aan een zaal vol mannen. De meesten stijlvol gekleed in tweedelig pak. Er wordt wat gegniffeld. De Crackberries van toen (koosnaampje voor gebruikers die verslaafd waren aan hun BlackBerry) zijn nu ontnuchterde iPhone en Android gebruikers, hoewel een kwart nog altijd een BlackBerry op zak

The post Technologiegigant BlackBerry: van hero naar zero in 15 jaar appeared first on iCity Magazine.

]]>
“Who doesn’t have a smartphone?”, vraagt Jacquie McNish, co-auteur van ‘Geen bereik’, aan een zaal vol mannen. De meesten stijlvol gekleed in tweedelig pak. Er wordt wat gegniffeld. De Crackberries van toen (koosnaampje voor gebruikers die verslaafd waren aan hun BlackBerry) zijn nu ontnuchterde iPhone en Android gebruikers, hoewel een kwart nog altijd een BlackBerry op zak heeft.

Jacquie McNish

Op uitnodiging van initiatiefnemer en Crackberry van het eerste uur Vincent Everts hadden we ons met zo’n 130 man verzameld in het hoofdkantoor van KPMG in Amstelveen. Zeker geen verkeerde locatie, al was het een beetje ruim bemeten. Na een kort welkomstwoord nam Vincent het stokje over om op geheel eigen wijze het thema bij de kop te nemen: Blackberry kwam, zag, overwon én verloor. In krap 15 jaar. Kunnen we daar iets van leren?

Feitenrelaas
Bevlogen als altijd, bezeten van technologie en behept met een gezonde dosis ADHD strooit Vincent in 8 minuten eerst de broodnodige feitjes over ons heen (Tip: lees de review van Losing the Signal door Vincent zelf):

Beperkingen datanetwerken
Zo was BlackBerry voortgekomen uit Research in Motion, kortweg RIM en gevestigd in Waterloo (Ontario), wat in de jaren ’90 met RAM Mobile Data en Ericsson draadloze datanetwerken ontwikkelde voor tweerichtings-paging en e-mail. Mike Lazaridis, oprichter van RIM, kende de beperkingen van draadloze netwerken. Die technische kennis, gecombineerd met het zakelijke talent van Jim ‘The Shark’ Balsillie, bleek crusiaal bij de introductie van de BlackBerry smartphone in 2001 op de zakelijke markt.

Overigens had het toestal bijna ‘Blade’ geheten, maar de URL wees naar een porno website.

Mike and Jim

Geurillamarketing
RIM’s medewerkers gebruikten geurillamarketing technieken om de BlackBerry onder de aandacht van zakelijke gebruikers te krijgen. Met een kofferbak vol BlackBerry’s reden ze naar Wallstreet om dealers te overtuigen. Wat lukte. Om daarna de pijlen te richten op Washington en politici de mogelijkheid te bieden om hun e-mail te forwarden naar hun BlackBerry smartphone, zonder dat de IT-afdeling ze een haarbreed in de weg kon leggen. Geniaal!

KMPG Zaal

Jan Peter Balkenende
In Nederland trof de BlackBerry in 2003 rijpe bodem binnen het CDA. Meüs van der Poel was campagneleider van Jan Peter Balkenende in diens race naar een derde termijn. Meüs was ervan overtuigd dat ze hun SWAT-analyses goed voor elkaar hadden, maar de interne communicatie kon wel eens een struikelblok gaan worden. Jan Kees de Jager was penningmeester en had net daarvoor contact gehad met Vincent Everts over de BlackBerry. Een afspraak was snel gemaakt.

Intern communicatie wonder
De BlackBerry maakte het mogelijk om ruim 100 campagnemedewerkers in real-time op de hoogte te houden van de ontwikkelingen. Ook andere politieke partijen introduceerden daarna de BlackBerry. Maar net zo snel als het slimme apparaatje kwam, zo snel verdween het ook weer. “Dat gold ook voor het CDA.” grapte Bert De Vries destijds.

Balkenende raakte zelfs zo verslaafd aan zijn BlackBerry, dat hij het ding thuis verplicht in een mandje moest afleggen.

iCity-BlackBerry-CDA

Oprah
Ondertussen groeide het aandeel van BlackBerry gestaag onder zakelijke gebruikers, maar de stroomversnelling kwam pas echt op gang toen Oprah Winfrey de BlackBerry 7105t in 2005, vlak voor Kerst, uitdeelde onder het publiek als ‘Oprah’s Favorite Thing’. In de twee weken na die uitzending namen de verkopen met ruim 25% toe t.o.v. de twee weken vóór de show. Kort daarna werden diverse beroemdheden gespot met een BlackBerry. Madonna was een Crackberrie en volgens zeggen was haar huwelijk met Guy Richie er zelfs op gestrand. Obama zwoer bij zijn BlackBerry en weigerde deze als President op te geven.

Obama and his BlackBerry

iPhone introductie
Er leek geen vuiltje aan de lucht voor BlackBerry, tot 29 juni 2007: de dag van de introductie van de iPhone door Steve Jobs, een revolutionaire multi-touch smartphone. Jacquie McNish wist te vertellen dat co-CEO Mike Lazaridis van RIM tijdens het zien van de presentatie ervan overtuigd was dat Apple het nooit zou redden met zo’n device. De iPhone zou minimaal 50x meer bandbreedte nodig hebben dan een BlackBerry en dat was simpelweg niet beschikbaar.

Zoete broodjes
Hij had gelijk, maar desondanks gingen de iPhone’s als warme broodjes over de toonbank. Telco AT&T, waarmee Apple de iPhone gezamelijk had ontwikkeld, kreeg de schuld van alle iPhone problemen. Dat bezorgde de iPhone de bijnaam de ‘Jesus phone’.

iPhone introduction

Leuk detail in deze context is dat Google ook een team had gevormd om een smartphone te ontwikkelen en hun reactie op de introductie van de iPhone is achteraf de juiste gebleken. Het team concludeerde dat het in de toekomst niet om het apparaat zou gaan, maar om de software. Android is dan ook de grote winnaar.

Make us an iPhone killer
Ondanks dat de iPhone slecht functioneerde, kreeg de directie van RIM de opdracht van Verizon om een iPhone-killer te maken. Naar buiten toe was Mike ronduit negatief over de iPhone, maar intern: “.. if this [iPhone] catches on, we are competing with a [handheld] Mac, not a Nokia.” Het resultaat, de BlackBerry Storm, was echter een regelrechte nachtmerrie. In Nederland moest KPN 95% van de apparaten terugnemen. Verizon liet het product vallen en koos voor Motorola en Google’s Android.

The iPhone’s operating system took up 700 megabytes of memory, and used two processors.  The Blackberry had only one processor and used 32 MB.  The iPhone had a fully internet-capable browser, meaning that it would strain wireless networks.  It just hadn’t occurred to Blackberry that it might be possible to build a device that would force the wireless networks to expand their constraint rather than accept the constraint current technology had imposed.

Desondanks groei
Dat hield RIM overigens nog niet van groei af: in 2004 had het bedrijf 2 miljoen gebruikers, in 2009 waren dat er al 26 miljoen. Daarna begon het kantelen: Apple bracht ieder jaar een betere versie uit van de iPhone, terwijl de telco’s de bandbreedtes verder opvoerden. iPhone 3 kwam up-to-pair met BlackBerry voor de meeste zakelijke gebruikers.

Blackberry Evolution

BlackBerry Messenger
Eén van de missers van RIM was het afschieten van het idee van voormalig co-CEO Jim Balsillie om BlackBerry Messenger als een soort SMS 2.0 te gaan inzetten. Een dienst onafhankelijk van het mobiele platform, dus ook voor iOS en Android. Eerder had Mike zich al tegen het idee gekant, maar CEO Thorsten Heins het plan torpedeerde nam Jim ontslag. Of BBM een beter alternatief was geworden voor het in 2009 gestartte Whatsapp blijft gissen – het was in ieder geval gunstiger geweest voor de telecommaatschappijen.

BBM

QNX
Met de overname van de maker van het QNX operating system, volgens velen maar zeker ook Vincent Everts het beste mobiele OS van dit moment, kon BlackBerry eindelijk terugslaan. De eerste tablet op basis van QNX werd echter een flop. Inmiddels wordt QNX wel gebruikt in bijna 50% van de boordcomputers van ‘smart’ cars.

Nieuwe CEO’s
Na Thorsten Heins, die snel de vergetelheid zal ingaan, nam in 2013 John Chen de teugels over. De ex-CEO van Sybase kon, na een mislukte poging van grootaandeelhouder Fairfax Financial Holdings Ltd. om RIM over te nemen, het bedrijf naar rustiger vaarwater leiden. Overigens pas nadat het bedrijf op de beurs enorme klappen had opgelopen, ruim 20 miljard van zijn waarde had verloren en 40% van zijn medewerkers had moeten ontslaan. Met 1/7 van de oorspronkelijk omvang en 1/3 van het aantal personeelsleden moet BlackBerry zien te overleven. Het zal wel lastig worden: na een 22,5% marktaandeel op de wereldwijde smartphone markt in 2009 is het marktaandeel van BlackBerry gezakt tot onder de 1%.

Android versus BlackBerry

Jacquie McNish

Na de intro van Vincent Everts was het tijd om Jacquie zelf te horen. Ze was als journaliste in de gelukkige omstandigheid geweest toegang te hebben tot de directie van RIM toen het bedrijf zich nog in de aanloopfase bevond. In haar boek ‘Losing the Signal’ (‘Geen Bereik’) beschrijft ze de even spectaculaire opkomst als het verval van BlackBerry in krap 15 jaar.

Jacquie McNish

Ze vertelde hoe het bedrijf al vrij  snel moeite kreeg met het aantrekken van personeel: “At one point they hired everybody with a pulse.” Nieuwe medewerkers kregen een video van Mike en Jim te zien, omdat ze geen tijd hadden om die mensen zelf te verwelkomen. Mike en Jim hadden in Canada de status van half-goden bereikt.

Maar er was ook spanning. Mike en Jim waren geen vrienden. Mike had Tim nodig en zolang het goed ging zaten ze elkaar niet in de weg. Maar Jim vond dat Mike de rechtzaken rond vermeende octrooi-inbreuken compleet had verknald en Mike vond op zijn beurt dat hij Jim niet meer kon vertrouwen na het gedonder met aandelenopties.

Op mijn vraag, of een bedrijf überhaupt lang succesvol kan blijven met twee koppige CEO’s aan het roer, antwoordde Jacquie: “When Mike was told on an engagement party that Jim was a real shark and not to be trusted, Mike answered: I know, but he is my shark.” “But your right, the lack of trust between them wasn’t helping when things went south.”

Overigens werd INTEL vanaf de start ook geleid door sterke, tegenstrijdige karakters: Gordon Moore en Robert Noyce versus Andy Grove. Ook Microsoft kende die spanning tussen Bill Gates, Paul Allen en Steve Balmer, net als Apple met Steve Jobs en John Sculley. Maar in tegenstelling tot RIM was er bij die bedrijven wel steeds sprake van een éénduidige leider (INTEL rouleerde om de 3-5 jaar van CEO).

Jacquie beschreef de overtuiging waarmee Mike en Jim te werk waren gegaan. Net als Henry Ford geloofden beiden niet in consumentenpanels, maar in hun eigen overtuigingen. ‘Faster horses’ was ook voor hun geen zinvolle koersbepaling. En hoewel dat jarenlang subliem uitpakte, ging het daardoor ook mis. Mike heeft volgens haar te lang geanticipeerd op de beperkingen van draadloze netwerken, terwijl Apple juist de industrie een incentive gaf de netwerken op te schalen. Ook de noodzaak van een fysiek toetsenbordje raakte door de touchsceens snel achterhaald.

Apple had zich met de iPhone allereerst gericht op de iPod generatie, die het massaal aan zich had weten te binden. Pas toen het bedrijf zich op de zakelijke markt ging bewegen sloeg het noodlot bij BlackBerry toe en verloor het rap marktaandeel. Op de vraag hoe BlackBerry zich zo had laten passeren, antwoordde Mike: “First it goes slow, than it goes really fast”.

World_Wide_Smartphone_Sales_Share

Conclusies
De overtuigingen waren achterhaald, de ego’s te groot om fouten te erkennen (zoals ook IT-ondernemer Jan Baan in het publiek beaamde – uit eigen ervaring). Het twee-‘koppige’ bestuur voorkwam waarschijnlijk ook dat het bedrijf slagvaardig de koers kon wijzigen. Toch was RIM niet uniek: ook Nokia had de touch-revolutie onderschat.

BlackBerry heeft kunnen voorkomen dat het failliet ging. Dat was al een kunststukje op zichzelf, volgens Jacquie. Het lijkt volgens haar onwaarschijnlijk dat het bedrijf in de huidige vorm blijft bestaan. Chen heeft wel al ingezet op een nieuwe koers. Zo is QNX bij uitstek geschikt voor M2M oplossingen, tegenwoordige aangeduid met The Internet of Things. Ook op het gebied van security blijft BlackBerry een speler om rekening mee te houden.

“The barriers of competition have come down,” houdt Jacquie ons voor “while the pace of disruption is becoming faster and faster.” Banken, uitgevers en de energiesector zijn de volgende ‘sitting ducks’ van de digitale disruptie. Na het afvangen van dat laaghangende fruit zal blijken dat elke sector disrupted kan en zal worden. Technologie staat nooit lang stil ..

Het wordt tijd het boek te gaan lezen ..

Geen Bereik gesigneerd

Webmaster Spelling Notifications

The post Technologiegigant BlackBerry: van hero naar zero in 15 jaar appeared first on iCity Magazine.

]]>
http://icity.nl/2015/08/27/technologiegigant-blackberry-hero-naar-zero-15-jaar/feed/ 0
Steve Jobs – About Connecting the Dots http://icity.nl/2015/08/20/steve-jobs-about-connecting-the-dots/ http://icity.nl/2015/08/20/steve-jobs-about-connecting-the-dots/#comments Thu, 20 Aug 2015 17:04:55 +0000 http://icity.nl/?p=7088&lang=en A torrent of passionate words have already been written about Steve Jobs, founder of Apple, NeXT and Pixar (amongst others). So we are not going to add any more to it. However, when Steve spoke his Commencement Speech on Stanford University, we were touched by his understanding of connecting the dots. Our mission as a magazine is captured by the

The post Steve Jobs – About Connecting the Dots appeared first on iCity Magazine.

]]>
A torrent of passionate words have already been written about Steve Jobs, founder of Apple, NeXT and Pixar (amongst others). So we are not going to add any more to it. However, when Steve spoke his Commencement Speech on Stanford University, we were touched by his understanding of connecting the dots.

Our mission as a magazine is captured by the words ‘Simply Connecting the Dots’. Steve Jobs’s story about connecting the dots truly matches our vision of what it takes to be able to paint a picture of the future.

This is a prepared text of the Commencement Address delivered by Steve Jobs, CEO of Apple Computer and of Pixar Animation Studios, on June 12, 2005.

Steve Jobs: “The first story is about connecting the dots.

I dropped out of Reed College after the first 6 months, but then stayed around as a drop-in for another 18 months or so before I really quit. So why did I drop out?

It started before I was born. My biological mother was a young, unwed college graduate student, and she decided to put me up for adoption. She felt very strongly that I should be adopted by college graduates, so everything was all set for me to be adopted at birth by a lawyer and his wife. Except that when I popped out they decided at the last minute that they really wanted a girl. So my parents, who were on a waiting list, got a call in the middle of the night asking: “We have an unexpected baby boy; do you want him?” They said: “Of course.” My biological mother later found out that my mother had never graduated from college and that my father had never graduated from high school. She refused to sign the final adoption papers. She only relented a few months later when my parents promised that I would someday go to college.

And 17 years later I did go to college. But I naively chose a college that was almost as expensive as Stanford, and all of my working-class parents’ savings were being spent on my college tuition. After six months, I couldn’t see the value in it. I had no idea what I wanted to do with my life and no idea how college was going to help me figure it out. And here I was spending all of the money my parents had saved their entire life. So I decided to drop out and trust that it would all work out OK. It was pretty scary at the time, but looking back it was one of the best decisions I ever made. The minute I dropped out I could stop taking the required classes that didn’t interest me, and begin dropping in on the ones that looked interesting.

It wasn’t all romantic. I didn’t have a dorm room, so I slept on the floor in friends’ rooms, I returned Coke bottles for the 5¢ deposits to buy food with, and I would walk the 7 miles across town every Sunday night to get one good meal a week at the Hare Krishna temple. I loved it. And much of what I stumbled into by following my curiosity and intuition turned out to be priceless later on. Let me give you one example:

Reed College at that time offered perhaps the best calligraphy instruction in the country. Throughout the campus every poster, every label on every drawer, was beautifully hand calligraphed. Because I had dropped out and didn’t have to take the normal classes, I decided to take a calligraphy class to learn how to do this. I learned about serif and sans serif typefaces, about varying the amount of space between different letter combinations, about what makes great typography great. It was beautiful, historical, artistically subtle in a way that science can’t capture, and I found it fascinating.

None of this had even a hope of any practical application in my life. But 10 years later, when we were designing the first Macintosh computer, it all came back to me. And we designed it all into the Mac. It was the first computer with beautiful typography. If I had never dropped in on that single course in college, the Mac would have never had multiple typefaces or proportionally spaced fonts. And since Windows just copied the Mac, it’s likely that no personal computer would have them. If I had never dropped out, I would have never dropped in on this calligraphy class, and personal computers might not have the wonderful typography that they do. Of course it was impossible to connect the dots looking forward when I was in college. But it was very, very clear looking backward 10 years later.

Again, you can’t connect the dots looking forward; you can only connect them looking backward. So you have to trust that the dots will somehow connect in your future. You have to trust in something — your gut, destiny, life, karma, whatever. This approach has never let me down, and it has made all the difference in my life.”

We couldn’t agree more ..

The post Steve Jobs – About Connecting the Dots appeared first on iCity Magazine.

]]>
http://icity.nl/2015/08/20/steve-jobs-about-connecting-the-dots/feed/ 0
De oplossing zien is heel iets anders dan een oplossing hebben http://icity.nl/2015/07/30/de-oplossing-zien-is-heel-iets-anders-dan-een-oplossing-hebben/ http://icity.nl/2015/07/30/de-oplossing-zien-is-heel-iets-anders-dan-een-oplossing-hebben/#comments Thu, 30 Jul 2015 00:42:13 +0000 http://icity.nl/?p=6419 De toekomst zal er anders uitzien, zoveel weten we zeker. Maar wat de verandering precies zal zijn is lastig te voorspellen. Zeker als je probeert de problemen van morgen op te lossen met een tunnelvisie. Althans, dat kunnen we leren van de paardenpoep-crisis uit de vorige eeuw. In het boek Superfreakonomics (opvolger van Freakonomics) beschrijven auteurs Steven Levitt

The post De oplossing zien is heel iets anders dan een oplossing hebben appeared first on iCity Magazine.

]]>
De toekomst zal er anders uitzien, zoveel weten we zeker. Maar wat de verandering precies zal zijn is lastig te voorspellen. Zeker als je probeert de problemen van morgen op te lossen met een tunnelvisie. Althans, dat kunnen we leren van de paardenpoep-crisis uit de vorige eeuw.

In het boek Superfreakonomics (opvolger van Freakonomics) beschrijven auteurs Steven Levitt en Stephen Dubner een case, die inzicht verschaft in ons probleemoplossend (on)vermogen. De case is gebaseerd op de master’s thesis van Eric Morris, waarmee hij magna cum laude afstudeerde aan Harvard. Morris deed een literatuurstudie naar stadsplanning in de 19e eeuw.

Wat wil het geval. Het transport in een stad als Londen of New York was in hoge mate gebaseerd op paardenkracht. Zo had New York eind 1800 maar liefst 150.000+ paarden rondlopen. Die paarden zorgden dagelijks voor 1,5 miljoen kilo aan paardenpoep en zo’n 150.000 liter aan urine. In andere woorden: de steden stonken. Of zoals Morris het verwoordde: “the stench was omnipresent.”

De algemene opinie was dan ook, dat als steden nog verder zouden groeien, ze zouden verdrinken in de paardenuitwerpselen.

In 1894, the Times of London estimated that by 1950 every street in the city would be buried nine feet deep in horse manure.

One New York prognosticator of the 1890s concluded that by 1930 the horse droppings would rise to Manhattan’s third-story windows.

Die paardenpoep en urine vormden overigens weer een onweerstaanbare aantrekkingskracht op vliegen, die berucht waren (en zijn) voor het verspreiden van ziekten. Daarmee vormden paarden niet alleen een milieuprobleem van schier ontembare omvang, maar ze verziekten letterlijk de snelgroeiende, grote steden.

Het was dan ook niet vreemd dat er een crisis uitbrak, de zgn. Great Horse Menure Crisis van 1894. En met de sterke groei van de steden in het achterhoofd was het iedereen duidelijk dat de problemen alleen nog maar verder zouden toenemen. Dus werd 4 jaar later een 10-daagse internationale conferentie georganiseerd, waarin stadsplanologen zich maar eens moesten buigen over de paardenpoepproblematiek. Na 3 dagen hielden de dames en heren het voor gezien: ze waren niet in staat een oplossing te bedenken.

In hindsight is dat op z’n minst opvallend te noemen. Een decenium eerder (in 1886) had Karl Benz immers al de Benz Patent-Motorwagen gebouwd, die nog altijd beschouwd wordt als de eerste productieauto met een verbrandingsmotor. Hoe kan het zijn dat ruim 12 jaar na die innovatie géén enkele stadsplanoloog een bruggetje wist te slaan naar die nieuwe technologie, om van daar uit een oplossing te bedenken?

Tunnelvisie
Net als de stadsplanologen van rond 1900 lossen we de problemen van morgen niet op door te turen naar het eind van de tunnel. Wie desondanks toch het licht denkt te zien, weet niet of dat van een tegenligger is, of van een opening 10 meter verderop waar nog net een kat doorheen kan. Zet dus die paardenkleppen af (om maar in het verhaal te blijven) en verbreed je horizon!

Bron: Wikipedia – Ford Model T (Tin Lizzy)

In deze context past heel mooi de uitspraak van Henry Ford: “If I had asked people what they wanted, they would have said faster horses”. Ford was een omdenker, geen tunneldenker. Hij introduceerde in 1903 de Ford Model A, slechts 5 jaar na de stukgelopen conferentie in 1898, maar het zou nog een paar jaar duren voor hij doorbrak met de Ford Model T, liefkozend de Tin Lizzy genoemd.

Quartz-crisis
Een ander mooi voorbeeld van hoe tunneldenkers hele industrieën kunnen doet vastlopen was de quartz-crisis. Hoewel het quartz-horloge strikt genomen een Zwitserse vondst was, waren het de Japanners, Chinezen en Amerikanen die er goede sier mee maakten. De Zwitsers waren simpelweg van mening dat de mechanische uurwerken superieur waren aan electronische, maar de consument kon het weinig schelen. Tussen 1970 en 1988 kromp het aantal werknemers in de Zwitserse horloge-industrie met maar liefst 75% (!) van 90.000 naar 28.000. En denk maar niet dat ze er iets van geleerd hebben.

Overigens wat door de Zwitsers als een crisis werd beschouwd, stond in de rest van de wereld bekend als de Quarz Revolutie.

The post De oplossing zien is heel iets anders dan een oplossing hebben appeared first on iCity Magazine.

]]>
http://icity.nl/2015/07/30/de-oplossing-zien-is-heel-iets-anders-dan-een-oplossing-hebben/feed/ 0
De wereldmachten staan op het punt van kantelen http://icity.nl/2015/07/09/de-wereldmachten-staan-op-het-punt-van-kantelen/ http://icity.nl/2015/07/09/de-wereldmachten-staan-op-het-punt-van-kantelen/#comments Thu, 09 Jul 2015 16:40:37 +0000 http://icity.nl/?p=6405 We staan aan de vooravond van een volgende crisis, zoveel is mij wel duidelijk. Vermoedelijk begint het medio september/oktober met een ineenstorting van de Amerikaanse obligatiemarkt, gevolgd door een razendsnelle afwaardering van opgeblazen tech-fondsen. Aangewakkerd door de ontvlamming van grote geopolitieke spanningen zal de onzekerheid in de wereld in rap tempo toenemen. De beurzen in China hebben alvast een

The post De wereldmachten staan op het punt van kantelen appeared first on iCity Magazine.

]]>
We staan aan de vooravond van een volgende crisis, zoveel is mij wel duidelijk. Vermoedelijk begint het medio september/oktober met een ineenstorting van de Amerikaanse obligatiemarkt, gevolgd door een razendsnelle afwaardering van opgeblazen tech-fondsen. Aangewakkerd door de ontvlamming van grote geopolitieke spanningen zal de onzekerheid in de wereld in rap tempo toenemen.

De beurzen in China hebben alvast een voorsprongetje genomen door in één maand 33% van hun waarde te verliezen. Overigens, wel nadat diezelfde beurzen in 1 jaar met 250% waren gestegen, net zoals overigens in 2007 gebeurde. Leve de margin traders!

Dat Griekenland valt lijkt mij onvermijdelijk, althans binnen Europa. Met oud-communist Tsipras aan het roer vist het land openlijk naar de mogelijkheden toe te treden tot de BRICS-landen. En visa-versa. Er ligt 100 miljard Euro op ze te wachten. Met Griekenland kunnen de BRICS-landen de druk op het IMF en de Wereldbank weer iets vergroten.

Daar zit mijn inziens de achilleshiel van de VS: sinds Bretton-Woods, of specifieker na het loslaten van de goudstandaard tijdens de Vietnam-oorlog, kunnen de VS de inflatie door de (olie)dollar uitsmeren over vrijwel de hele wereldhandel. Een sterke BRICS-tegenhanger van het IMF/Wereldbank zal de VS ongekend hard raken. Dit zal de Petrodollar in steeds grotere problemen brengen en daarmee het hele stelsel van Westerse banken.

China heeft ondertussen Rusland innig omarmd. In de wetenschap dat de Russische olie- en gasvoorraden niet alleen garant staan voor de vereiste groei van het buro binnenlands product, maar tevens China de beschikking geeft over voldoende olie en gas voor het geval de conflicten in de lijn van Oekraïne tot Yemen overslaan naar de eigen regio.

Amerika zag zich ondertussen genoodzaakt om Cuba – in 50 jaar via sancties economisch tot op het bot gesloopt – weer te bevrienden. Waarschijnlijk om daarmee de deur te openen naar Venezuela. Venezuela beschikt na Saoedi-Arabië over de grootste olievoorraden ter wereld. Want met de strijd in buurland Yemen is bouwen op Saoedi-Arabië geen zekerheidje meer.

Niet onbelangrijk daarin is het feit dat China in Zuid-Amerika, net overigens als in het Afrikaans contigent, aan een stevige opmars bezig is door steeds meer fabrieken, mijnen en bedrijven op te kopen. Wie nu de grondstoffenmarkt beheerst, is straks de grote winnaar als de economie weer aantrekt.

Wie de strijd gaat winnen lijkt minder een raadsel dan je zou denken. Ik sluit me aan bij Maddissons berekeningen, aangevuld met die van PricewaterhouseCoopers (zie hieronder). Hieruit blijkt dat de VS na 2016 sterk gaan inleveren op hun macht, net als Europa overigens. Terwijl BRICS-landen als China en India juist sterk in macht gaan toenemen.

Rusland zal er niet van profiteren, net zomin als het toch al failliete Japan.

machtsherstel

The post De wereldmachten staan op het punt van kantelen appeared first on iCity Magazine.

]]>
http://icity.nl/2015/07/09/de-wereldmachten-staan-op-het-punt-van-kantelen/feed/ 0
Change is the only constant http://icity.nl/2015/06/16/change-is-the-only-constant/ http://icity.nl/2015/06/16/change-is-the-only-constant/#comments Mon, 15 Jun 2015 22:33:34 +0000 http://desocialemedia.nl/?p=5913 Steeds weer verbaas ik me over bloggers die voortdurend oproepen tot transformatie als reactie op de veranderingen, omdat ‘we’ anders op de klippen zullen lopen. Nu is dat niet alleen feitelijk onjuist (zoals de geschiedenis leert), maar zoals de Griekse filosoof Heraclitus (500 B.C.) al vaststelde: verandering is de énige constante. Ergo: wie niet constant verandert, verliest constant. Dus

The post Change is the only constant appeared first on iCity Magazine.

]]>
Steeds weer verbaas ik me over bloggers die voortdurend oproepen tot transformatie als reactie op de veranderingen, omdat ‘we’ anders op de klippen zullen lopen. Nu is dat niet alleen feitelijk onjuist (zoals de geschiedenis leert), maar zoals de Griekse filosoof Heraclitus (500 B.C.) al vaststelde: verandering is de énige constante.

Ergo: wie niet constant verandert, verliest constant.

Dus laten we ophouden met het geschal over transformaties. Althans ophouden veranderingen te beschouwen als hét precedent van onze tijd. Verandering is van alle tijden en zal dat ook blijven.

Natuurlijk, in absolute waarde is er sprake van een technologische versnelling, maar van dag op dag bekeken ervaren we de veranderingen nu niet anders dan 25 jaar geleden.

Crisis
Wat wel veranderd is, is de periode waarin we leven. We bevinden ons in een fase die door Kondratieff de Winter (depressie/regressie) werd genoemd en door Carlota Perez als de Volwassenwording (de uitfasering van bestaande technologie) wordt bestempeld. Beide economen zagen in dat technologie en economie onlosmakelijk met elkaar verweven zijn en zo een terugkerende cyclus vormen van circa 50-55 jaar. Ook econoom Schumpeter duidde met de term ‘creatieve destructie’ op die verwevenheid.

Het gaat iets te ver om het hier allemaal toe te lichten, maar feit is dat we in een fase beland zijn waarin het economisch verkeer vrijwel tot stilstand is gekomen. Na 2008 zagen bedrijven zich genoodzaakt te snijden in de resources, terwijl consumenten aan het hamsteren sloegen. Zo ontstond een neerwaartse spiraal van productie en consumptie. Alleen al in Nederland verdampte zo’n 250 miljard euro aan omzet – tussen 2008 en 2015.

Het zal jaren duren om dat verval te herstellen. Dat het gebeurt is zeker, maar we zullen eerst nog door een hele zure appel moeten heenbijten (2015/2016).

Agile
Dat herstel (na 2016) zal mijn inziens vooral het gevolg zijn van een lean & mean bedrijfsvoering, waarbij dure, uitgefaseerde producten vervangen zullen worden door goedkopere en betere producten (bij een relatief lage vraag). Daarbij wijst het verleden uit dat kleinere bedrijven beter is staat zijn om agile te opereren dan grotere.

Hierbij aangetekend dat regels ook uitzonderingen kennen: zo bewees IBM in 1980 al dat ook een moloch razendsnel kan profiteren van de opkomst van nieuwe technologie (PC), door de vorming van een aparte divisie, ontdaan van de sterk vertragende ‘Big Blue’ corporate culture.

Market Centricity
Naast een agile bedrijfsvoering is een tweede devies heel goed naar de markt te luisteren. Waardecreatie en relevantie zijn en blijven immers het gevolg van het inspelen op een (razendsnel veranderende en ontluikende) behoefte.

Tenslotte speelt natuurlijk mee dat (de meeste) veranderingen ‘spannend’ zijn, omdat we vroeg of laat oude zekerheden moeten loslaten, terwijl nieuwe zekerheden zich nog moeten bewijzen. Het vergt vooral visie, moed en leiderschap om dat proces goed te managen.

The post Change is the only constant appeared first on iCity Magazine.

]]>
http://icity.nl/2015/06/16/change-is-the-only-constant/feed/ 0
iCity Magazine – Simply Connecting the Dots http://icity.nl/2015/05/17/icity-magazine-simply-connecting-the-dots/ http://icity.nl/2015/05/17/icity-magazine-simply-connecting-the-dots/#comments Sun, 17 May 2015 19:43:55 +0000 http://desocialemedia.nl/?p=5764 Na ruim 5 jaar te hebben geblogd op De Sociale Media vonden we het thema social media te beperkt worden. Social media en sociale technologie vormen bovendien slechts één kant van de medaille. We willen de andere kant, de digitale media en digitale technologie ook kunnen bespreken. En we willen zowel de breedte als de diepte in. Naar alles wat

The post iCity Magazine – Simply Connecting the Dots appeared first on iCity Magazine.

]]>
Na ruim 5 jaar te hebben geblogd op De Sociale Media vonden we het thema social media te beperkt worden. Social media en sociale technologie vormen bovendien slechts één kant van de medaille. We willen de andere kant, de digitale media en digitale technologie ook kunnen bespreken. En we willen zowel de breedte als de diepte in. Naar alles wat raakvlakken heeft met nieuwe technologie.

Zo kwamen we op de naam: iCity Magazine. Met een knipoog naar ICT: /ˌaɪsiːˈti/

Simply Connecting the Dots

Het Amerikaanse magazine Wired is ons grote voorbeeld. Het magazine deed (en doet nog steeds) verslag van de invloed van nieuwe technologie op cultuur, economie en politiek. In 1993 kwam het magazine voor het eerst uit en had ondermeer Nicholas Negroponte als columnist en investeerder.

Zoals Steve Jobs terecht opmerkte: ‘.. you can only connect the dots looking backwards’, but ‘if you want to connect the dots looking forward’ ‘you have to trust in something [or someone]’. Wij willen die ‘something or someone’ zijn. Voor eenieder die wil weten hoe de wereld van morgen eruit komt te zien.

Het Logo

Het nieuwe logo drukt onze missie ‘Simply Connecting the Dots’ uit door het verbinden van de puntjes op de i, waarbij de C staat voor Core, het begrijpen vanuit de kern.

 

iCity-Magazine-Simply-Connecting-The-Dots

 

Wilt u zelf graag een bijdrage leveren en beschikt u over relevante kennis en expertise? Stuur dan even een mailtje naar info@icity.nl t.a.v. Edwin Korver.

Meteen doorkiezen

Zoals bij een modern online medium past, kunt u straks direct door naar uw favoriete hoofdthema via de volgende URL’s:

BusinessiCity.business
DigitaliCity.digital
EventsiCity.events
FinanceiCity.finance
ManagementiCity.management
MarketingiCity.marketing
MediaiCity.media
NewsiCity.news
TechnologyiCity.technology
SocialiCity.social

The post iCity Magazine – Simply Connecting the Dots appeared first on iCity Magazine.

]]>
http://icity.nl/2015/05/17/icity-magazine-simply-connecting-the-dots/feed/ 0
DDMA – Sectoronderzoek: Social marketing, puberaal of volwassen? http://icity.nl/2015/03/09/ddma-sectoronderzoek-social-marketing-puberaal-of-volwassen/ http://icity.nl/2015/03/09/ddma-sectoronderzoek-social-marketing-puberaal-of-volwassen/#comments Mon, 09 Mar 2015 21:30:43 +0000 http://desocialemedia.nl/?p=5298 Anno 2015 is social marketing zijn puberstreken verloren. Social is niet langer in het beheer van de stagiaire en het dient een duidelijk doel in de marketingmix: bereiken, converseren en zelfs converteren. Of toch niet? Deze editie van de DM Barometer haalt het net op bij marketing Nederland. Bron: DM Barometer. Zie hier voor de

The post DDMA – Sectoronderzoek: Social marketing, puberaal of volwassen? appeared first on iCity Magazine.

]]>
Anno 2015 is social marketing zijn puberstreken verloren. Social is niet langer in het beheer van de stagiaire en het dient een duidelijk doel in de marketingmix: bereiken, converseren en zelfs converteren. Of toch niet? Deze editie van de DM Barometer haalt het net op bij marketing Nederland. Bron: DM Barometer.

Zie hier voor de onderzoeksresultaten!

Jonneke Prinsen
Onderzoek DDMA

DM Barometer

De DM Barometer is een onderzoek van DDMA, Online Marketing Group en Tijdschrift voor Marketing naar bestedingscijfers, inzet van en trends in data driven marketing. Op www.dm-barometer.nl worden alle rapporten van de DM Barometer getoond van 2005-2015.

The post DDMA – Sectoronderzoek: Social marketing, puberaal of volwassen? appeared first on iCity Magazine.

]]>
http://icity.nl/2015/03/09/ddma-sectoronderzoek-social-marketing-puberaal-of-volwassen/feed/ 0
The Social Conference 2015 http://icity.nl/2015/02/11/thesocialconference/ http://icity.nl/2015/02/11/thesocialconference/#comments Wed, 11 Feb 2015 12:53:02 +0000 http://desocialemedia.nl/?p=5285 We bloggen donderdag 12 februari 2015 LIVE vanuit Pakhuis De Zwijger in Amsterdam tijdens The Social Conference 2015: Live Blog The Social Conference 2015 Live Blog The Social Conference 2015   Live: The Social Conference biedt inzichten voor social media strategie voor grotere organisaties: social. business, commerce, sales, service en reputatie.

The post The Social Conference 2015 appeared first on iCity Magazine.

]]>
We bloggen donderdag 12 februari 2015 LIVE vanuit Pakhuis De Zwijger in Amsterdam tijdens The Social Conference 2015:

Live Blog The Social Conference 2015
Live Blog The Social Conference 2015
 

Live: The Social Conference biedt inzichten voor social media strategie voor grotere organisaties: social. business, commerce, sales, service en reputatie.

The post The Social Conference 2015 appeared first on iCity Magazine.

]]>
http://icity.nl/2015/02/11/thesocialconference/feed/ 0